Проф. Йотов: “Разнообразни и съвременни аспекти в областта на диагностика на сърдечно-съдовите заболявания ще бъдат разглеждани в рамките на Юбилейната ехокардиографска конференция Варнаехо 10”

Юбилейната ехокардиографска конференция „Варнаехо 10” ще се проведе в периода 15 – 17 октомври 2021 г. в хотел Интернационал на к.к. Златни пясъци, гр. Варна. Форумът е организиран от Сдружение на специалистите по ехокардиография „ВАРНАЕХО” със съдействието на Медицински Университет – Варна.

Проф. Йото Йотов, председател на Организационния комитет на конференция, се съгласи да сподели повече информация относно предстоящото събитие:

Проф. Йотов, тази седмица ще се проведе юбилейното десето издание на ехокардиографската конференция „Варнаехо 10”. Как се промени конгресът от първото издание досега? Каква е равносметката Ви?

Разбира се, в тези 20 години, откакто започнахме да провеждаме първото в страната ехокардиографско събитие през 2001 година, нещата се промениха много – както по отношение на света, така и по отношение на тематиката и възможностите за презентации. Преди 20 години започнахме само с ехографско изследване на пациентите с сърдечно-съдови заболявания. Тогава и презентационната техника не беше тази, която е сега, но желанието тогава беше да започнем едно мероприятие, което да представя най-доброто от европейските и световни специалисти по ехокардиография, а също така да инкорпорира и най-добрите български специалисти. Мисля че в рамките на тези 20 години ние успяхме това да го направим.

Нещата са доста по-различни от преди 20 години – сега вече говорим за освен ехокардиографска  диагностика, и за други образни методи за диагностика на сърдечно-съдовите заболявания като ЯМР, КТ, Пет скенер, и други такива образни изследвания, които се наложиха в последните години като възможности като метод за правилна диагноза на пациентите със сърдечно-съдови заболявания по света. Мултимодалната образна диагностика е вече тема, която е естествено настъпила в нашия форум. Освен това, самото развитие на ехокардиографията доведе до предоставянето на трибуна на новите ехокардиографски методики за диагностика, които значително обогатиха нашия арсенал.

Всичко това се развиваше през годините, новото, което се случва е и сегашната необичайна ситуация, която налага самото събитие да бъде в хибриден формат, тоест да имаме и онлайн участие, и хора на място.

Основната тема на форума тази година е: “Какво ново в областта на диагностика на сърдечно-съдовите заболявания?”. В тази връзка, кое е новото и най-важно за Вашата ежедневна работа?

Новото и най-важно ще го научим по време на самия форум от презентациите, но тематиката е достатъчно разнообразна и включва различни аспекти на сърдечно-съдовите заболявания, като преди всичко развитието на самата ехографска диагностика по отношение както на оценка на систолната, така и на диастолната функция на дясната камера. Имаме специална сесия, която е посветена на COVID-19, рентгенологични и ехокардиографски промени, настъпващи във и извън сърцето по време на инфекцията. Ще отделим специално внимание на клапните заболявания със съвременните методи на неоперативно лечение, които ще бъдат обсъдени. Също така, аспекти на засягане на други съдови заболявания извън сърцето – ще имаме специална сесия, както, разбира се, и относно модерните виждания за диагностика и лечение на онкологичните заболявания, както и връзката със засягането на сърцето по време на такова едно лечение. Разнообразни и съвременни аспекти ще бъдат разглеждани в рамките на 10-а юбилейна конференция.

Отново всички участници ще имат удоволствие да чуят чуждестранни лектори и техния опит. Кои са част от тазгодишните гост-специалисти от Европа?

Имаме и от Европа, и от света – бих отличил проф. Пинто, който е бивш председател на Европейското дружество по кардиология, проф. Фрейзър, който от първата конференция досега е неизменен участник. Същото така, проф. Карери от Италия, проф. Войт от Белгия, проф. Ерол от Турция, както и проф. Елиф Саде от Турция, която в момента работи в САЩ. Гост-лектор ще бъде и проф. Ристич от Сърбия. Виждате, доста разнообразна и интернационална компания от изявени специалисти в ехокардиографията и в образната диагностика на сърдечно-съдовите заболявания.

Удоволствие, разбира се, е редом с тях да са участници и видни български специалисти като доц. Христова, проф. Кътова, проф. Марчев, проф. Петров, проф. Златарева, проф. Симова, и много други, няма да изброявам всички.

Каква е представата Ви за предстоящото издание?

За съжаление, аз си го представях по съвсем различен начин – представях си го да бъдат всички събрани на място заедно с чуждестранните ни гости, където да отпразнуваме този юбилеен форум, но условията са такива, каквито са – с определени рестрикции. Ние ще се съобразяваме с всички мерки за предпазване от COVID-19. За съжаление, броят на присъстващите в залата ще бъде ограничен, поради мерките. Надяваме се останалите колеги, които няма да могат да присъстват с нас, да се присъединят в онлайн сесиите. Ще се опитаме да направим някаква тържественост в тези условия, в които сме поставени.

Искам да благодаря на всички колеги, които проявиха желание да участват. По принцип, този форум събира доста голям интерес от кардиолозите в страната, и в нормални условия сме имали около 250 участници. За щастие, и тази година – както на място, така и онлайн, броят на участващите ще бъде над 220, което ни показва, че въпреки тежките условия, в които колегите работят и в които се провежда самата конференция, интересът към нея не спада, а точно обратното – той се запазва и вече 20 години се поддържа в тези параметри. Благодарен съм именно затова на колегите, че участват в тази конференция и се надявам следващите да са вече в по-благоприятна обстановка.

За актуална информация и програмаhttps://cmebg.com/sabitia/x-ubileina-konferencia-varnaecho10/

Регистрация можете да направите ТУК.

Петя Петрова

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email