Пет ефективни методи за справяне с хемороидите в домашни условия и още два, които да избегнете

Външните хемороиди се появяват с болка и сърбеж с аналната област и овладяването на симптомите не винаги е лесно. Едната опция е да закупите от аптеката крем, продаван без лекарско разписание. В случай, че искате да започнете с по-достъпни домашни методи, има няколко варианта, които може да опитате и други, които задължително да пропуснете.

  1. Потопете се в топла вана

Дори 10 минути във ваната могат да облекчат дискомфорта от хемороидите. Топлата вода има успокояващ ефект и подобрява кръвообращението в малкия таз. Ако нямате условия, можете да закупите т. нар. „седяща вана“, в която потапяте само седалището.  Целта е да се потапяте за 10-15 минути по 2-3 пъти дневно. Можете да добавите във водата и т. нар. „английска сол“, която представлява магнезиев сулфат, въпреки че няма научни доказателства за нейния благотворен ефект.

  • Сменете марката тоалетна хартия

Използването на силно ароматизирана или релефна хартия би могло да травмира аналната област и да утежни протичането на хемороидите.

  • Включете повече фибри в диетата

Съдържащите фибри храни са полезни в борбата с хемороидите, защото от една страна подпомагат чревната перисталтика, а от друга омекотяват изпражненията и по този начин намаляват напъните при изхождане. Богати на фибри са плодовете (особено крушите, авокадото и червените плодове), зеленчуците, лененото семе, бобовите, овеса, чията и др. Не забравяйте да пиете много вода.

  • Хамамелис

Хамамелисът е растение, чийто екстракт се използва в редица кремове против хемороиди поради успокояващото му действие.

  • Алое вера

Ефектите на алоето не е подробно изучени в контекста на лечението на хемороиди, но неговите противовъзпалителни свойства биха помогнали в овладяване на оплакванията. Съществуват данни, че кремовете, съдържащи алое, спомагат за процесите на оздравяване на тъканите и намаляват болката.

Подходящо ли е приложението на ябълков оцет?

Схващането, че ябълковият оцет е ефективен за бързо овладяване на болката и сърбежа при хемороиди, е широко разпространено, но не съществуват доказателства, че това е вярно. Всъщност ефектът може да е обратен, защото оцетът е слаба киселина и би могъл да доведе до кожни изгаряния.

Безопасно ли е лечението с масло от чаено дърво?

Маслото от чаено дърво има противовъзпалителни свойства, което кара някои хора да вярват, че то може да намали отока и сърбежа при хемороиди. Въпреки това, няма доказателства за ефективността на етеричните масла при редица състояния, включително при хемороиди.

Кога да потърсите лекарска помощ?

Обърнете се към специалист в случай че оплакванията продължават седмица след началото на домашното лечение, както и ако имате кървене от ректума. Последното е тревожен знак, при който е необходимо да се изключи колоректален карцином и възпалително-чревни заболявания.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email