COVID-19 повиши честотата на гастроинтестинални симптоми, поради повишена тревожност и повече функционални чревни заболявания

Социалната дистанция и карантинните мерки ограничиха предаването на COVID-19; въпреки това, страхът от заболяването и продължителната изолация доведоха до увеличаване на случаите на тревожност и стрес. Не е изяснено до каква степен тези промени повлияват на стомашно-чревните (СЧ) оплаквания и на смущенията във взаимодействието черво-мозък, известни още и като функционални чревни заболявания (ФЧЗ).

Международен екип от български и швейцарски гастроентеролози, ръководен от д-р Радислав Наков, организира онлайн-базирано проучване, което оценява разпространението на СЧ оплаквания по време на пандемията от COVID-19. Необходимата информация е събрана с помощта на валидирани въпросници, попълнени анонимно. Получените отговори са сравнени с аналогични данни от 2019г. (преди пандемията). Анализирана е асоциацията на СЧ симптоми със стреса и тревожността.

Резултати:

Прегледани са отговорите на 1896 респонденти, попълнили анкетата в периода май-август 2019г. и на 980 други участници, попълнили същия въпросник в периода май-юни 2020г. 68.9% от участниците съобщават за СЧ оплаквания в периода на пандемията, сравнено с 56.0% в предходната година (p < 0.001).

Разпространението на синдрома на раздразненото черво (26.3% сравнено с 20.0%; p < 0.001), функционална диспепсия (18.3% сравнено с 12.7%; p < 0.001), коремната болка (48.5% сравнено с 40.0%, p = 0.002), киселини (31.7% сравнено с 26.2%, p = 0.002) и непоносимостта към прясно мляко (43.5% сравнено с 37.8% p = 0.004) са по-високи по време на пандемията.

Тревожността е асоциирана с наличието на всички изброени оплаквания. Високите нива на стрес оказват неблагоприятно въздействие върху функционалната диспепсия (p = 0.045) и коремната болка (p = 0.013).

Наличието на ФЧЗ (p < 0.001; OR 22.99), непоносимостта към прясно мляко (p < 0.001; OR 2.50) и тревожността (p < 0.001; OR 2.18) са независимо свързани с по-голям шанс за СЧ оплаквания по време на пандемията от COVID-19.

В заключение, разпространението на СЧ симптоми е значително по-голямо по време на пандемията от COVID-19, сравнено с предходната година. Това увеличение се обяснява с повишен брой пациенти с ФЧЗ като подлежащата причина е именно тревожността.  

Източник:

  1. Nakov, R, Dimitrova-Yurukova, D, Snegarova, V, Nakov, V, Fox, M, Heinrich, H. Increased prevalence of gastrointestinal symptoms and disorders of gut-brain interaction during the COVID-19 pandemic: An internet-based survey. Neurogastroenterology & Motility. 2021; 00:e14197. https://doi.org/10.1111/nmo.14197