Пет развенчани мита за хемороидите

Противно на разпространените схващания, хемороидите са често срещан проблем, засягащ много хора. Те представляват подути вени, оформящи се в ректума или по външната повърхност на ануса, а тяхното протичане може да е както незабелязано, така и много болезнено. Съществуват много погрешни представи за хемороидите, които внасят объркване сред пациентите. Сред тях са следните:

Мит 1: Хемороидите не са наследствено заболяване

Има няколко фактори от страна на околната среда, които благоприятстват развитието на хемороиди, но безспорно съществува и генетично предразположение. В случай, че Вашите родители страдат от състоянието, има вероятност и Вие да го развиете. Въпреки това е важно да се знае, че начинът на живот и навиците повлияват значително появата на хемороиди. Другите рискови фактори включват:

  • Затлъстяване
  • Заседяване
  • Бедна на фибри диета
  • Често вдигане на тежки предмети
  • Напъни по време на изхождане
  • Хронична диария или констипация

Мит 2: Има само един вид хемороиди

Всъщност хемороидите се разделят на два вида : вътрешни и външни като вътрешните се оформят в ректума и отначало са неболезнени. При тях обаче често се наблюдава кървене.

Външните хемороиди се образуват около ануса, точно на границата с кожата. Те често се проявяват с болка, сърбеж, дразнене и кървене. И двата вида хемороиди могат да пролабират т.е. да се покажат извън ануса, с което симптомите се обострят.

Мит 3: Само възрастните хора имат хемороиди

Въпреки че напредването на възрастта е рисков фактор за развитието на хемороиди, те са чест проблем и при хората на възраст между 40г. и 65г. особено при неподходяща диета или при напъни при ходене по голяма нужда. Най-сериозният рисков фактор за тяхното развитие е хроничната констипация или диария.

Мит 4: Хемороидите винаги са болезнени

Всъщност, в редица случаи вътрешните хемороиди остават незабелязани, защото често нямат симптоми освен ако не пролабират. Най-важната особеност на вътрешните хемороиди е рискът от кървене. В случай, че забележите кръв по тоалетната хартия, е необходимо да се свържете с хирург или с гастроентеролог възможно най-скоро. Въпреки че кървенето от ректума е характерен белег на вътрешните хемороиди, то често е симптом на други храносмилателни заболявания.

Мит 5: Хемороидите се дължат на консумацията на люта храна

Хранителният режим има голямо значение за развитието на хемороидите, но няма категорични доказателства, че те се причиняват именно от люта храна. Въпреки това, ако страдате от хемороиди и не сте потърсили лекарска помощ, е препоръчително да избягвате пикантните ястия, защото те могат да причинят храносмилателни смущения и болка при изхождане.

Съществуват още няколко заблуди относно хемороидите. Сред тях са следните:

  • Причиняват се от седене на горещи или студени повърхности
  • Няма ефективно лечение
  • Хемороидите са симптом на рак
  • Не можете да извършване физически упражнения ако имате хемороиди

Обратното, физическата активност подпомага за облекчаване на симптомите на хемороидите, затова не се колебайте да практикувате плуване, тичане, йога или всякакъв спорт, който подобрява Вашето качество на живот и добро самочувствие.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email