Проф. Петкова: „В новия брой на „Medical News: Новости“ намираме материали от различни области на офталмологията, представляващи интерес както за специализиращите, така и за лекари с богат професионален опит“

Проф. Ива Петкова е Национален консултант по офталмология, основател и собственик на Очна болница „Зора”. Тя също така бе и редактор на офталмологичната част на списание „Medical News: Новости“, посветено този месец на специалностите УНГ и Офталмология. Специалният брой, можете да прочетете на този линк.

Тя се съгласи да ни сподели своите впечатления както за списанието, така и за предизвикателствата в нейната специалност:

Проф. Петкова, какво можем да открием на страниците на новия брой на списание „Medical News: Новости“, посветен на УНГ и Офталмология?

В новия брой на „Medical News: Новости“, посветен на УНГ и Офталмология, намираме материали от различни области на офталмологията, които представляват интерес както за специализиращите, така и за лекари с богат професионален опит. В последните години всички ние сме засипани от информационния поток, който международните издания изпращат ежедневно. Независимо от това, съществува необходимост от списание като вашето с насоченост към медицинските новини. 

Какви предизвикателства постави пред офталмолозите COVID-19?

Времето “Ковид” донесе предизвикателства към всички специалности в медицината. Офталмологията беше встрани от всекидневната борба за живота на пациентите с ковид. Плановите операции и хоспитализации бяха спрени, хората се страхуваха да посещават нашите лечебни заведения дори в случаите на сериозни заболявания. Както навсякъде, след отпускането на мерките се изправихме пред необходимостта да лекуваме запуснати случаи и да наваксваме при големи натоварвания. Тясно професионално лекувахме пациенти с тромбоемболични усложнения, тежки възпалителни усложнения на ретината и зрителния нерв и други по-леки засягания на окото и зрителните пътища.

Според едно от включените проучвания в списанието, се наблюдава увеличаването на честотата на миопия сред децата по време на пандемията от COVID-19. Какви са Вашите наблюдения?

В страната не е правена статистика, подобно на включената във вашите материали, но нашите наблюдения са подобни на описаните.

Как виждате развитието на офталмологията в следващите години?

Офталмологията е изключително динамично развиваща се специалност. В последните години много интензивно се работи върху намирането на генна терапия за вродените заболявания на ретината и първите резултати вече са налице – наличието на медикамент за субретинално инжектиране при някои форми на ретинитис пигментоза.

Развитието на ОСТ-технологиите направи диагностицирането, типизирането и динамичното проследяване на болести като макулна дегенерация свързана с възрастта и глаукома много по-лесно и общодостъпно. Наличието на медикаменти за лечение на влажната форма на МДСВ направи революция в офталмологията в последните 15 години. Много бързо се развиват и всички области на очната хирургия – хирургия на катарактата, ретиналните заболявания, рефрактивната хирургия. В заключение – офталмологията е специалност от предните редици на медицината.

Петя Петрова

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email