Доц. Даниела Авджиева: „Съвременните молекулярно-генетични технологии могат да бъдат мощно оръжие в ръцете ни, но само ако ги познаваме и сме подготвени да ги използваме правилно“

По инициатива на Фондация „Знанието дарява живот“ в периода 28 – 31 октомври 2021 г., в хотел Хисар, гр. Хисаря, ще се проведе Първа Научна конференция „Генетика в клиничната практика“.

Председателят на научния комитет доц. Даниела Авджиева-Тзавелла даде специално интервю за нашите читатели и сподели повече информация за предстоящото събитие:

Как възникна идеята за реализирането и каква е целта на Първата научна конференция „Генетика в клиничната практика“?

Занимавам се с клинична генетика вече повече от 20 години. Това е първата ми и всъщност единствена професионална любов. Организирането на подобна конференция е моя отдавнашна мечта и сега  настъпи подходящият момент това да се случи по редица причини, основната от които е, че генетиката вече не е абстрактно, бутиково понятие, а част от ежедневната работа на колегите ми от всички области на медицината. Целта на срещата е да отворим широко вратите към настоящите възможности и обещанията за бъдещето, които предлага тази наука.

Кои ще бъдат акцентите на конференцията?

При подбора на темите за конференцията, водеща беше идеята разглежданите проблеми да са основно с практическа насоченост – реалното приложение на новите технологии и съвременните терапии за редки болести в клиничната практика на лекарите от различните медицински субспециалности.

Каква е ролята на лабораторията в диагностиката на клиничните болести?

След десетилетия, през които курсът беше от клиничните прояви към лабораторната диагностика, през последните години, с появата на молекулярни технологии, даващи възможност за изследване на целия ни геном с една проба, посоката все по-често се обръща и генетичните тестове доказват заболявания, които лекарят дори не е включил в диференциалната диагноза на съответния пациент. Това е урок за нас колко далече сме още от познанието за пълния спектър на болестите. Съвременните молекулярно-генетични технологии могат да бъдат мощно оръжие в ръцете ни, но само ако ги познаваме и сме подготвени да ги използваме правилно.

Смятате ли, че пандемията промени нагласите на медицинските специалисти относно посещаването на събития? Вярвате ли, че те отново ще възвърнат предишния си облик и интензитет на посещаемост?

Едно от малкото положителни неща по време на пандемията беше утвърждаването на онлайн срещите като често доста успешна форма за професионално общуване. Човекът обаче е адаптивно и социално същество и мисля, че веднага щом този кошмар остане зад гърба ни, много бързо нашите срещи ще възвърнат предишния си облик и интензитет, защото нищо не може да замени живия контакт.

Регистрация можете да направите ТУК

Предварителната програма можете да видите ТУК

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email