Д-р Стефан Константинов: „Благодарение на новите диагностични и оперативни техники вместо традиционното радикално лечение, ние можем да съхраним матката и нейните функции“

От 18 до 20 юни в хотел „Риу Правец“ се състоя XI-та научна конференция по онкология. Специално за Medical News д-р Стефан Константинов даде следното интервю:

Д-р Константинов, тече XI-та научна конференция по онкология. Какво Ви направи най-ярко впечатление?

Първото нещо, което много ми харесва е, че събитието се провежда с реална комуникация, а не пред екрана. Защото, когато свърши презентацията, хората стават, излизат, забавляват се и тогава вече могат чисто неформално да се обсъждат темите. Иначе формулата на тази конференция, XI-та подред, е известна. В нея са застъпени всички аспекти на онкологията, било то медикаментозното лечение, което е най-широко обсъжданата тема, но и теми, свързани с лъчелечението и с хирургичното лечение. Още нещо, което смятам, че е уникално за нашата конференция, е че имаме не само лекари, които изнасят презентациите, а и т. нар. сестринска сесия, в която професионалисти по здравни грижи, било то медицински сестри, рентгенови лаборанти или хора, работещи в нуклеарна медицина, изнасят собствени доклади.

Намирам това за изключително важно, защото през годините работата на медицинските сестри беше принизена и свързана с една немалка документална част. Тук те имат възможност да се занимават с доклади, с наука и с проучвания и да обменят знания, което е много важно за тяхната работа.

Какъв е акцентът във Вашата презентация?

Това, което ще изнеса е един доста интересен случай как може успешно да лекуваме рак на матката при сравнително млада пациентка, при която имаме предизвикателството да запазим детеродната функция. При едно успешно лечение се стига до бременност, което е главната цел. Това е много интересно, защото ракът на ендометриума традиционно се лекува с премахване на матката и яйчниците като понякога се налага и тазова лимфна дисекция. В днешно време имаме ендоскопски техники, с които може да се направи локално изрязване и да се прилагат медикаменти. Имаме диагностични методи като ЯМР и трансабдоминален ехограф, с които може да се оцени инвазията и метастазите в лимфните възли, както и хистологични методи, с които се установява експресия на различни рецептори. Всичко това ни дава възможност в определени случаи да взимаме правилни решения и, вместо традиционното радикално лечение, ние да съхраним органа и неговите функции, което не е никак маловажно, най-малкото за една жена, която иска да има дете.

Какво ще пожелаете на Вашите колеги?

Пожелавам им догодина пак да се видим минимум в този състав, максимум и с нови лица. На тези срещи се казват новости и се споделя опит, което е много важно, но другото важно е социалният аспект. Тук се прави нещо като тийм билдинг, събират се хора от нашето лечебно заведение, както и от други такива. Те могат да си поговорят по разнообразни теми и така, в един хубав тон, се създават приятелства. Това е важно за всеки един колектив и аз се радвам, че има такава широка посещаемост. Така че това, което пожелавам, е да сме здрави, и догодина пак да се видим с още по-интересни случаи и с още по-интересни новини от сферата на медицината.

Бойка Тодорова

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email