Рибено масло и витамин D за редукция на предсърдното мъждене

Търсенето на ефективни хранителни добавки за намаляване на риска от предсърдно мъждене (ПМ) съществува от много време. Обсервационните данни често показват асоциация между допълнителния прием на витамини  и по-ниската честота на сърдечно-съдови инциденти.

Въпреки това, тези проучвания не предоставят категорични резултати, защото участниците със здравословни хранителни навици обикновено имат и други положителни поведения, които едно обсервационно изследване трудно би могло да обхване. С цел установяване на възможните ползи от широко разпространените в търговската мрежа добавки, съдържащи рибено масло и вит. D, авторите провеждат изследването VITAL Rhythm (NCT02178410), което е допълнение към рандомизираното контролирано изследване VITAL.

В рамките на VITAL общо 25 119  участници в напреднала възраст (средно на 67г.; 51% жени) без сърдечно-съдови заболявания получават един от общо четири режима: омега-3-мастни киселини (840 mg дневно, комбинация от ейкозапентаенова [EPA] и докозахексаенова киселина [DHA]) в комбинация с вит. D (2000 IU дневно), омега-3-МК в комбинация с плацебо; вит. D3 и плацебо или двойно плацебо. За среден период на проследяване от 5г. ПМ се регистрира при 900 участници (3.6%), а заболеваемостта от ПМ не се различава между отделните групи.

Коментар:

В рамките на това голямо проучване с ясно крайни цели по отношение на ПМ, нито консумацията на EPA-DH, нито на вит. D не води до доказано редуциране на риска от ПМ. Същевременно рецензентите на статията изтъкват потенциалните опасности от твърде високата доза на  EPA-DHA. Според изследванията с дневен прием на EPA-DHA от 4 g на ден, рискът за ПМ се увеличава двойно, а приемът на стандартна доза от (840 mg дневно няма ефект.  

Източник:

  1. Curfman G. Omega-3 fatty acids and atrial fibrillation. JAMA 2021 Mar 16; 325:1063. (https://doi.org/10.1001/jama.2021.2909)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email