Аквасол D е единствения водоразтворим спрей, съдържащ витамин D, който е наличен на пазара в България

На 22 март се проведе онлайн среща, организирана от фармацевтична компания „Фарма Трейд БГ“ и Дружеството на алерголозите в България. По време на събитието Даниела Трайкова, прдуктов мениджър в компанията, представи част от продуктите на фирмата.

„Фарма Трейд БГ“ все още е малка фирма, но носи сърце на победител, защото правим всичко необходимо, за да станем лидери на пазара. “, започна г-жа Трайкова.

„Фарма Трейд БГ“ е българска фирма, чиято основна цел е да отговори на търсенето както на иновативни молекули, така и на утвърдени медикаменти, които до момента не са присъствали на пазара и са с гарантирано високо качество. Сред партньорите на „Фарма Трейд БГ“са Galenica от Гърция, Uriach от Испания , която произвежда Рупафин, и Atlantic Pharma от Португалия.

Сред медикаментите, предлагани от „Фарма Трейд БГ“ са Рупафин, Трибутин, Вертигикс, Аквасол D и Аку-Тирокс.

„Новият  герой на нашето време е витамин D. „Фарма Трейд БГ“ го предлага под формата на спрей с търговското име Аквасол вит. D“ , заяви г-жа Трайкова.

Редица проучвания показват, че недостигът на вит. D е често срещан и парадоксално е по-голям в топлите страни с продължително слънцегреене. Този факт се обяснява спецификите на традиционното облекло, покриващо по-голямата част от тялото, продължителния престой на закрито и използването на слънцезащитни средства. Като контраст на това, в северните страни, благодарение на консумацията на риба и морски продукти, дефицита на вит. D се набюдава много по-рядко.  Освен със здравето на опорно-двигателния апарат, ниската плазмена концентрация на вит. D е свързана с много други пато-физиологични състояния: нарушения на паметта и когницията при възрастни пациенти, с онкологични заболявания, със сърдечно-съдови болести, най-вече с повишен риск от инфаркт и инсулт, с бъбречни заболявания и с повишена честота на алергичните прояви. Същевременно има публикации, в които се  свързва дефицитът на вит. D с по-тежкото и продължително боледуване от COVID-19.

„Според Българското Дружество по Ендокринология за дефицит на вит. D говорим при серумни нива на вит. D под 25nmol/l, а за недостатъчност при нива между 25nmol/l и 50nmol/l“, обясни г-жа Трайкова.

Хранителните добавки, съдържащи вит. D са изключително разнообразни, но могат да се разделят принципно на твърди (таблетки и капсули) и течни форми.

„Течните форми се предлагат като добре познатите ни капки и като спрей.“, каза тя и допълни:

Неудобството на капките е, че активното вещество се разтваря в растително масло, което прави комбинацията с неприятен вкус при консумация. Освен това поради по-високия вискозитет на разтвора откапването понякога е затруднено, дозирането не е прецизно и дава отклонения, които не са желателни.“

Смята се, че спреят е най-иновативната и фармакологично удобна течна форма, тъй като директното впръскване в устната кухина спомага за лесното усвояване и абсорбция на активното вещество чрез добре кръвоснабдената лигавица.

„Аквасол вит. D е различен от другите препарати, със същия състав, тъй като тук мастноразтворимият вит. D е включен във водна среда. Формулата на Аквасол D се постига с помощта на емулгиране, чрез средноверижни триглицериди и гликол, което позволява изготвянето на водоразтворимия спрей. Защо е необходимо това и какви са реалните ползи за пациента?  Избягват се редица неудобства, свързани с приема на мастноразтворимите витамини. На първо място, те трябва да се приемат с храна, тъй като абсорбцията им се затруднява, когато в червата няма достатъчно липиди. Освен това, мастноразтворимите витамини не бива да се приемат през нощта, защото нарушават съня и тяхната абсорбция е по-бавна от тази на водоразтворимите. При Аквасол вит. D тези проблеми не съществуват! “, допълни тя.

„Това гарантира, че всяко впръскване предоставя точно 400IU  и може да се покрият индивидуалните нужди на пациента. При необходимост от по-голяма дневна доза се препоръчват неколкократни впръсквания“, обясни г-жа Трайкова.

Според клинично проучване от 2019г., сравняващо ефективността на емулгирания вит. D с обикновената мастноразтворима форма, в което се доказва, че един и същ период от 6 месеца, при еднаква дозировка, серумните нива на пациентите, приемащи емулгираната форма на вит. D са с 33% по-високи. Тези резултати недвусмислено показват, че фармакологичната форма е от огромно значение и може да има пряко влияние върху резултатите от терапията.

Аквасол D се предлага в най-съвременна форма на перорален спрей с дозираща помпа, подходяща както за новородени и деца, така и за възрастни пациенти. Приложението е лесно, с бързо и максимално усвояване на необходимата доза. Аквасол D е единствения водоразтворим спрей, съдържащ вит. D, който е наличен на пазара в момента. Той има приятен аромат, без съдържание на захар, подсладители и консерванти. От фармако-икономична гледна точка е изключително изгоден –  един флакон от 15ml съдържа 300 дози от по 400IU всяка.

Аквазол D е уникалена, високо-технологичена и иновативена фармакологична форма, която е предпочиана от пациентите осигурява има висока бионаличност и може да се прилага независимо от приема на храна, каза г-жа Трайкова в заключение.

За повече информация, вижте запис на цялата онлайн среща:

Д-р Ана-Мария Младенова

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email