Доц. Гриша Матеев: „Пациентите с псориазис могат да постигнат 100% подобрение“

Доц. Гриша Матеев е ръководител направление по болести на съединителната тъкан и по детска дерматология в Александровска болница. Доц. Матеев даде специално интервю за читателите на www.probudise.bg относно възпалителното заболяване псориазис:       

Важно ли е по-ранното ефективно лечение на псориазиса за предотвратяване на усложнения на болестта?

Псориазисът е хронично възпалително заболяване, което засяга всяка възраст и равномерно и двата пола. От него боледуват от 2% до 4% от населението в света и България не прави изключение. Псориазисът е хронично заболяване и ние се стремим да обясним това на пациентите от първия момент на тяхното заболяване, тоест – то е заболяване като диабета, високото кръвно, като другите хронични болести.

Пациентът трябва да живее с него, да се лекува, като от негово търпение и упоритост зависи дали той ще бъде напълно здрав, или ще носи плаките от псориазиса в различен период от живота си. За съжаление, псориазисът е не само кожно заболяване. На първо място, пациентите с псориазис имат метаболитни промени – нарушение в обмяната на глюкозата, хиперхолестеролемия, нарушение в обмяната на пикочната киселина, и от там и много асоциирани заболявания – сърдечно-съдови заболявания, диабет, подагра и други. Неприятно усложнение на псориазиса е псориатичния артрит.

Той има една особеност, както казваме по-образно пред пациентите, за да им внушим и по-ефективно лечение и да не приспиваме тяхното внимание – каквото псориазиса „отхапе“ от ставата, той не го връща. Лечението на ставните усложнения, болки и оплаквания трябва да започне от първия момент на тяхната диагностика със специфични за това лекарства, а не пациентът да каже: „Те не ме болят ставите, мога да започна лечение по-нататък“. Напротив, лечението се започва рано.

Знаят ли пациентите достатъчно за тяхното заболяване и има ли лекаря възможност да им обясни възможния ход на болестта и подходящите терапии?

Лекарите са хора с характер, с възпитание, с подготовка в професията. Ако лекаря е добре подготвен и обучен да бъде отзивчив към пациента, той съответно и ще му обясни всичко, което засяга неговото заболяване – какво е бъдещето му, как трябва да се поддържа, какво трябва или не трябва да яде и пие, какви процедури да прави.

Как пациентите могат да се справят с придружаващите заболявания?

Само с посещения при специалисти. Ние насочваме вниманието им към тях и казваме, че пациентите с псориазис по генетичен механизъм биха могли да развият и сърдечно-съдови, ставни, метаболитни нарушения, и те вече трябва да посетят интернист или специалист по тези болести, който да направи изследвания и съответно да ги лекува. Пряко от псориазиса пациентът няма да загине, но от инфаркт, който върви понякога с псориазиса – може.

Как влияе нелекуваната болест върху качеството на живот на пациента- върху възможността му за учене, работа, социални и лични контакти, самочувствие, реализацията в обществото? И как това би могло да се промени, ако пациентът контролира заболяването си?

Качеството на живот е нов критерий за самочувствието на пациентите. То идва в един етап от развитието на обществото – ако ти имаш ежедневни проблеми с прехраната, с покрива над главата ти, тогава качеството на живот е да се нахраниш и да не вали върху теб, а да си под покрив.

В съвременното общество, когато ние сме над тези битови проблеми, качеството на живот означава дали можеш да ходиш спокоен на работа, дали имаш приятели, с които да се срещаш, и други. Външният вид на пациента има голямо значение за това как той бива приет от социума. Една нищо и никаква плака на видно място може да смути социалната адаптация на индивида, а може да бъде и много лоша по отношение на неговия сексуален живот. Има млади момчета и момичета, които нямат полови партньори, не могат да се съблекат от срам, защото хората ще видят плаките и люспите.

За съжаление, българинът няма добра здравна култура, а масовият българин не знае какво е псориазис, и винаги го е страх, че това е нещо заразно, асоциирайки кожните болести със зараза. Всъщност, много малък процент от тях наистина са инфекциозни заболявания. Ако човекът отиде на преглед при личния си лекар, шансът да се зарази от някаква вирусна или бактериална инфекция, е много по-голям, отколкото ако отиде на преглед при кожен лекар. Там обикновено инфекциозните заболявания са малко и обикновено не се предават по въздушно-капков път.

Има нови критерии, които се изготвят с въпросници и в крайна сметка резултатът има цифрово изражение, и ние в цифра получаваме качеството на живот. То ни служи да проследим как този показател се променя в хода на лечението и наистина, качеството на живот се променя драматично, особено с новите средства за лечение, наречени биологични, при които пациентът е с абсолютна чиста кожа. Искам да кажа, че пациентите с псориазис могат да постигнат 100% подобрение – казва се PASI редукция 100.

Могат да бъдат абсолютно здрави, при условие, че приемат лекарствата си и особено – най-новите биологични препарати. Тези препарати не се изписват като първа линия на лечение – това са изключително скъпи лекарства, които се включват тогава, когато са изчерпани възможностите на останалите терапевтични средства.

Петя Петрова

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email