Приемът на плодове и зеленчуци понижава смъртността

Пет порции от плодове и зеленчуци дневно или по-точно три зеленчука и два плода, осигуряват най-голяма полза по отношение на понижаване на смъртността, става ясно от обсервационно проучване и мета-анализ, публикувани в сп. Circulation.

Wang DD et al. анализизрат резултатите от проучванията Nurses’ Health Study и Health Professionals Follow-Up Study. Над 100 000 участници редовно попълват анкета относно хранителния режим и биват проследявани за период до 30 години. В това време, близо една трета от участниците стигат до фатален изход.

След анализ на променливите става ясно, че най-голямата полза по отношение на намаляване на смъртостта има при прием на пет плода и зеленчука дневно, в сравнение с два плода и зеленчука (HR 0.88). Приемът на повече от 5 такива продукта на ден не е свързано с допълнителна редукция на риска. Повишената консумация на богати на нишесте зеленчуци, плодови сокове или картофи не е свързана с намалена смъртност. Подобни резултати се наблюдават и при мета-анализ на 25 проучвания.

“В света, който ни очаква след пандемията от COVID-19, когато доброто хранително поведение е оставено на заден план, е необходимо въвеждане на мерки за стимулиране на здравословния хранителен режим и борба с епидемията от нездравословни хранителни навици”, настояват авторите.

Източник:

  1. Wang DD, Li Y, Bhupathiraju SN et al. Fruit and Vegetable Intake and Mortality: Results From 2 Prospective Cohort Studies of US Men and Women and a Meta-Analysis of 26 Cohort Studies Circulation 2021;143:00–00. DOI: 10.1161/CIRCULATIONAHA.120.048996
Последен обучителен модул