Д-р Бисера Котевска: Псориазисът е системно заболяване

Д-р Бисера Котевска Трифунова e дерматолог в Аджибадем Сити Kлиник, Токуда Болница, а нейните интереси в областта на педиатричната дерматология, алергодерматологията, онкодерматологията и псориазиса.

Псориазисът е едно от заболяванията с най-много съпътстващи болести. На базата на Вашата практика кои са най-честите съпътстващи заболявания при псориазис?

Псориазисът е хронично-рецидивираща, еритемо-сквамозна дерматоза, която най-често засяга кожата в областта на скалпа, лактите и колената. Освен кожното засягане, около 10-30 % от пациентите имат и ставно засягане- псориатичен артрит. Най-често са засегнати малките стави по пръстите на ръцете, но не рядко се засягат и по-големите стави и гръбначния стълб. Изключително важно е диагнозата да бъде поставена навреме с оглед предпазване от тежки деформации.

За заболяването днес се смята че е системно. При голяма част от пациентите е налице наднормено тегло, високо артериално налягане, захарен диабет, хиперлипидемия (метаболитен синдром). При тези пациенти има значително по-висок риск от атеросклероза и сърдечно съдови заболявания.

Псориазисът води до сериозно нарушение и в качеството на живот и с оглед на това често срещани съпътстващи състояния са депресия, тревожност, както и алкохолна зависимост. Болестта на Крон се среща до 7 пъти по често при пациентите с псориазис отколкото при хора без заболяването.

С кои заболявания може да се обърка псориазисът при първите му прояви и кои са алармиращите симптоми, които трябва да пратят пациентите при дерматолог?

Има голям брой кожни дерматози, които могат да приличат на това заболяване. На първо място е дерматитът (атопичен, контактен, себореен и нумуларен дерматит), парапсориазис, кожни гъбични и бактериални инфекции, розов лишей и др.

Заболяването има няколко клинични форми, но най-честата е плакатния псориазис (еритемо-сквамозни плаки с различна големина, локализирани по типичните места: лакти, колена, скалп, трункус). Типични промени има и по ноктите, които са важен признак, че след време може да се развие и псориатичен артрит. Диагнозата псориазис се поставя най-често само с преглед от дерматолог, рядко се налага и взимане на кожна биопсия и хистологично уточняване.

Колко често трябва да се проследяват пациентите с псориазис в ремисия?

Един път годишно е напълно достатъчно за обсъждане на лечението и новите терапевтични възможности, както и проследяване за ставните промени от лекар- ревматолог.

Какво е важно да знаят пациентите с псориазис в есенно-зимния период?

Есенно-зимният период е най-тежкият от годината за пациентите. Почти при всички има влошаване на заболяването, което се характеризира с генерализиране на обрива, и при немалка част с поява на сърбеж. Липсата на ултравиолетови (УВ) лъчи, повишаването на стреса и изсушаването на кожата водят до обостряне на състоянието. Голяма част от тези пациенти се нуждаят от лекарска намеса точно през този сезон.

Кои са новостите в лечението на това заболяване?

Лечението се определя основно от тежестта на заболяването. По лесните форми се повлияват добре от локални средства и фототерапия ( УВ лъчи, тип Б) и морска терапия. При по-тежките форми се включва и перорална терапия, най-често с потискащи имунната система медикаменти.

Има голямо развитие по отношение на лечението на това заболяване. В България имаме три регистрирани биологични препарата за лечение на псориазис, които пациентите получават от НЗОК.
Важно е да отбележа, че за започване на лечение с биологични средства при даден пациент, всички останалите терапевтични възможности трябва да бъдат изчерпани. Тепърва предстои и регистриране на нови молекули.

Д-р Ана-Мария Младенова

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email