Кои храни да консумираме и кои да избягваме при хемороиди?

Първият съвет, който получават хората, страдащи от хемороиди, е да пият повече течности и да включват фибри в диетата си. Що се отнася до всекидневния живот, има редица други полезни съвети, както по отношение на храните, на които да наблегнем, така и на продуктите, които е препоръчително да избягваме.

Важно е да се знае, че има два вида фибри- разтворими и неразтворими.

Първият тип се разтварят във вода и образуват подобна на желе смес. Такива са например овесените ядки, смесени с гореща вода. Тези храни са полезни, защото правят фекалната маса по-мека и улесняват нейното придвижване по червата, което предотвратява констипацията и дразненето. Освен овесените ядки, сред най-богатите на разтворими фибри са бобовите, някои плодове и зеленчуци (особено банани, портокали, ябълки и моркови) и пълнозърнести продукти.

От друга страна неразтворимите фибри, съдържащи се в зелето, сладките чушки, лука и марулите, не се променят при добавяне на вода. Това помага за по-бързия пасаж на чревното съдържимо и за поддържането на химичния баланс в организма.

Повечето от т. нар. “богати на фибри” храни съдържат и двата вида. Препоръчително е да консумирате 25-30 грама фибри всеки ден, като най-оптималният вариант е една трета от това количество да е за сметка на разтворимите.

Прекалено голямата консумация на фибри обаче води до подуване и затова включването им в диетата трябва да става постепенно. Същевременно е важно да се консумират достатъчно течности- около 8-10 чаши вода на ден.

Бобови растения и ядки

Бобовите са с голяма хранителна стойности, тъй като половин чаша от тях се равнява на една трета от препоръчителния дневен прием и съдържа между 7 и 10 грама фибри (разтворими и неразтворими). Същевременно около 20 лешника или ореха съдържат приблизително 3 грама фибри.

Ето защо е полезно заместването на едно месно ядене с бобови като освен в готвена храна, те могат да се добавят в салати и предястия.

Пшенични изделия

Опитайте се да замените тестените изделия и пастата от бяло брашно с продукти от пълнозърнесто, елда или ръж, което ще увеличи количеството на неразтворимите фибри в хранителния режим.

Плодове и зеленчуци

По отношение на тях, има голямо разнообразие от опции. Важно е да консумирате ябълките, крушите, сливите и пролетните картофи с техните обелки, защото те са богати на неразтворими фибри, както и на съединения, наречени флавоноиди, които помагат за овладяване на кървенето.  Особено богати на флавоноиди са листните зеленчуци и червените плодове като е препоръчително те да се консумират сурови. Друго предимство на плодовете и зеленчуците е, че те са с високо съдържание на вода.

Какви храни е необходимо да избягваме?

Продукти с ниско съдържание на фибри предизвикват констипация, което влошава симптомите на хемороидите и по тази причина е добре да се ограничи тяхната консумация.

Сред храните, които трябва да избягваме или изключим от дневния режим са млечните продукти, червеното месо, продуктите от заведенията за бързо хранене и полуфабрикатите. Важно е да се проследява количеството на сол в хранителните продукти. Попаднала в организма, солта води до задръжка на течности, което увеличава налягането в кръвоносните съдове, включително във вените в малкия таз, имащи роля в образуването на хемороиди.

Ако приемате желязосъдържащи препарати е необходимо да се консултирате в лекуващия лекар, тъй като те причиняват констипация и други храносмилателни затруднения.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email