Как приемът на захар повлиява протичането на ревматоидния артрит?

Резултатите от анкета, проведена през 2017г. показват, че храните, които най-често се свързват с влошаване на симптоматиката на РА, са захарните изделия, особено десертите и газираните напитки. Една от възможните причини е, че хората, които спират приема на тези продукти отслабват, което повлиява благоприятно протичането на болестта, обяснява д-р Сара Тедеши от Харвардския университет и допълва, че е трудно да се разграничи ефекта от изключването от диетата на захарни изделия от загубата на телесна маса.

Връзката между добавената захар и РА е обект на изследвания от много време. Схващането, че автоимунните заболявания са болести на съвремието, се дължи на факта, че за пръв път биват наблюдавани в края на 19-ти век, когато захарта става достъпна за голямата част от населението.

“По същото време, когато зачестяват случаите на зъбен кариес и пародонтоза, се появяват и първите документирани случаи на РА”, обяснява д-р Аврам Голдберг от клиничен център за изучаване и лекуване на автоимунните заболявания в Ню Йорк.

“Смятаме, че захарта променя бактериалния състав на устната кухина, което от своя страна благоприятства развитието на тези заболявания”, допълва той. 

Друга хипотеза е, че захарта води до по-засилено образуване на анти-цитрулинирани антитела (ACPA), способстващи за появата на възпалителен процес и за клиничната изява на РА. Освен това приемът на големи количества захар нарушава естествения чревен микробиом с разрастване на патогенните щамове, което според много проучвания способства за обострянето на автоимунните процеси.

В случай че страдате от РА, не се чувствайте принудени да спрете всякакъв прием на сладки изделия.

“Всички проучвания, проведени до момента, показват връзка между захарта и симптомите на РА. Не можем обаче да кажем със сигурност, че двете неща са свързани”, уточнява д-р Голдберг и допълва:

“В случай че забелязвате, че захарните изделия влошават протичането на болестта при Вас, по-добре ограничете приема им до възможния минимум.”

Ето и няколко съвета как да го постигнете:

  • Спрете да купувате безалкохолни напитки, тъй като в тях се съдържа повече захар, отколкото предполагат повечето хора. Всъщност проучване от 2014г, публикувано в сп. Journal of Clinical Nutrition показва, че жените, които пият поне по една газирана напитка на ден са с 60% по-голям шанс от поява на симптоми на РА в сравнение с жените, които консумират напитката по-рядко от веднъж месечно.
  • Прочитайте внимателно състава на хранителните продукти. Привидно здравосложни храни като зърнени закуски, млечни десерти, замразени храни и дори подправки като кетчуп съдържат големи количества захар. В случай че страдате от РА е препоръчително да намалите приема й до 5% от дневния калораж. Сред другите имена на добавената захар са захароза, високофруктозен царевичен сироп, декстроза, малтоза и оризов сироп.
  • Заместете рафнираната захар с плодове. Те са естествен подсладител и освен това са богати на антиоксиданти, спомагащи за намаляването на възпалителния процес. Според анкета от 2017г. приемът на червени плодове като ягоди и къпини е свързано с подобрение в клиничната картина на РА.

Приложението на плодовете в дневното меню е разнообразно. Можете да ги използвате като подсладител към киселото мляко или да направите диетичен сладолед като замразите смес от пасирани банани и фъстъчено масло. Вместо сладко, към палачинките бихте могли да стоплите на тиган червени плодове с малко от любимия Ви плодов сок, а за да направите сорбе, пасирате плодове и ги замразявате във форми за лед.

Пациентите с IBD се страхуват, че COVID-19 ги излага на по-висок риск

Още статии за автоимунни заболявания, можете да четете на портала за автоимунни заболявания Пробуди се – www.probudise.bg

Всичко за болестите псориазис, псориатичен артрит, болест на Бехтерев, ревматоиден артрит, улцерозен колит и болест на Крон.

Сайтът е под редакция на екип от водещи лекари