Уебинар за Световния ден за борба с ревматоидния артрит

Според инициативата на Американската фондация на хора с ревматоидни заболявания, 2 февруари е обявен като ден за по-голяма информираност за заболяването ревматоиден артрит (РА) – най-разпространеното ревматоидно заболяване. Това е ден, когато хората с РА и техните организации се опитват да насърчават информираността и образованието за същността и последиците от РА.

Повече от 2,9 млн. души в Европа страдат от ревматоиден артрит

В България според неофициални данни пациентите с диагноза ревматоиден артрит са около 70 000.

Ревматоидният артрит е заболяване, което засяга три пъти по-често жените, в сравнение с мъжете.

Най-често ревматоидният артрит се проявява във възрастта между 35-55 г. при жените, а при мъжете – между 40-60 г.

Заболяването може да се прояви и в детска възраст.

РА е заболяване с автоимунен характер, но причината за появата му все още не е известна. Предполага се, че комбинация от генетични фактори, фактори на околната среда, вируси, бактерии, други инфекции могат да доведат до отключване на му.

Основните симптоми са: болка и оток в ставите, сутрешна скованост, лесна уморяемост, засягане на повече от една става, засягане на малките стави (например китки), симетрично засягане на ставите от двете страни на тялото, загуба на апетит, повишена температура.

Социалната цена на заболяването е много висока, тъй като то може да доведе до инвалидизация.

При пациентите с РА, особено тези, при които заболяването не е добре контролирано има по-голям риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания и инсулти.

Според изследване в САЩ от 2011 г. цената на лечението на заболяването е три пъти по-ниска от загубите, поради инвалидизация и отпадане на пациентите от пазара на труда.

В Европа непреките разходи са основната част от финансовите средства отделяни от правителствата в различните  държави във връзка с РА. Те представляват 50 %- 85 % от всички разходи свързани с това заболяване. Основната част от непреките разходи са за болнични и инвалидни пенсии и помощи.

Ето защо изключително важна е ранната диагностика на РА, както и ранното започване на лечение.

При наличие на някой от гореспоменатите симптоми, потърсете незабавно ревматолог.

По повод световния ден за информираност за ревмаоидния артрит, Асоциация на пациентите с автоимунни заболявания и Организация на пациентите с ревматологични заболявания в България оранизират уебинар, който ще се проведе на 2.02.2021 от 18:00.

Можете да се включите онлайн на следния ,като последвате следния линк: ТУК

В събитието участие ще вземат:


Диагностика при ревматоиден артрит

Лечение при ревматоиден  атртрит


Може да се включите ТУK