Какво трябва да е поведението спрямо лекари, които разпространяват невярна информация?

Лекарският съвет на Орегон, САЩ отне лиценза на семейния лекар д-р Стивън Латюлип за т.нар. ,,непрофесионално и непочтено поведение‘‘. Според съвета неговите действия са представлявали ,,непосредствена опасност за обществото‘‘.

Прегрешенията му включват следното: казал е на пациент, че носенето на маска не предпазва от заразяване; казал е на пациент ,, да не се самоизолира, защото близостта с други хора би осигурила общ имунитет‘‘ от вируса; персоналът му не е носил маски, а пациентите също са били поощрявани да премахнат своите; казал е във видео, че COVID-19 не се различава от обикновената настинка.

Как така „обикновената настинка“ е причинила смъртта на над 300 000 души?

Въпреки че, д-р Латюлип не е носил маска, когато е преглеждал пацинети, той е изисквал от тези от тях, които имат съмнения, че са болни от вируса или имат подобни симптоми, да го правят. Той е преглеждал тези пациенти в края на деня в специална стая, която е била дезинфекцирана преди и след прегледа. Това са странни мерки за заболяване, което уж не се различава по нищо от обикновената настинка.

В изданието на ,,Ню Йорк Таймс‘‘ от 11-ти декември, психиатърът д-р Ричард Фрийдман казва, че не правим достатъчно, за да спрем опасните лекари  и оцени разпространената от тях невярна информация като ,,нещо подобно на лекарска небрежност‘‘.

Той разкритикува д-р Скот Атлас, рентгенолог и бивш съветник по коронавируса в кабинета на Тръмп, който поддържа тезата за стадния имунитет и твърди, че маските не помагат, както и срещу двама други лекари – д-р Рамин  Оскуи, който отрича маските и социалното дистанциране, и д-р Джейн Ориент, която е защитник на използването на хидроксихлорохина и е скептична спрямо ваксинацията.

Фрийдман подкрепи отнемането на лиценза на Латюлип и каза: ,,Лекари, разпространяващи невярна информация, трябва да бъдат разследвани от Държавния съвет и да бъдат санкционирани, включително и с отнемане на медицинския им лиценз‘‘.

Той призна, че съществуват различни начини за лечение на определени заболявания, но също така твърди, че ,,нито един лекар не бива да остане непорицан, когато разпространява невярна информация, особено по време на пандемия‘‘.

Поздравления за Орегонския лекарски съвет за отнемането на лиценза и на педиатъра д-р Пол Томас, който е убеждавал родители да не ваксинират децата си. Един от неговите пациенти – 9-годишно момченце- никога не е било ваксинирано. След като получава лацерация на скалпа при инцидент в семейната им ферма, детето развива тетанус, което води до двумесечен престой в интензивно отделение, интубация, трахеостомия и парентерално хранене.

След като детето е изписано, вместо веднага да бъде имунизирано против тетанус, Томас го насочва към хомеопат, който препоръчва добавки с рибено масло и ,,фосфатидил сеин‘‘. Това е печатна грешка от заповедта за прекратяване лиценза на Томас на медицинския съвет на Орегон, която трябва да гласи ,,фосфатидилсерин‘‘- фосфолипид, открит в мозъка, който е рекламиран (без доказателства) като лечение на Алцхаймер и ,,добавка за мозъка‘‘. В наличните медицински бази данни няма доказателства, че има ефект върху симптомите след изкарана тетанус инфекция.

Да се надяваме, че решението на Лекарският съвет на Орегон ще постави началото на нова тенденция. Обществото има нужда от повече лекари и медицински съвети, които да поправят и санкционират лекари, разпространяващи невярна информация.