Приемът на витамин Д е подходящ за профилактика срещу COVID-19

“При коронавируса се изисква комплексен подвоз на хранителни добавки и рационален начин на живот, в това ключова роля има витамин D. Целта е да се осигури висока защита срещу клетъчна свободнорадикалова увреда и цитопатогенния ефект на вируса”.

Така започна участието си в предаването “Пулс” по NOVA News проф. Добрин Свинаров, началник на Клинична лаборатория и клинична фармакология в УМБАЛ “Александровска”.

По думите му витамин D е основен регулатор на имунната система защото като стероид управлява активния клетъчен геном.

Той поясни, че хората в третата възраст, тези с хронични заболявания, и онези, които рядко се излагат на слънце, имат по-висок риск от разболяване. Витамин D преминава през няколко фази докато достигне до завършена форма

“През първите месеци е нужен ежедневен прием. Това, че витамин D е опасен, не почива на научни факти.  Приема се в количество от 4 до 6000 единици през зимата като профилактика за по-леко боледуване при инфекции. При заболяване от вирусни инфекции – започва се с 10 000 единици дневно с леките случаи, до 60 000 единици при по-тежките, 480 000 единици наведнъж при хората в интензивни отделения”, разкри проф. Свинаров.

Приемът на витамин Д е подходящ за профилактика срещу COVID-19, стана ясно от участието на професорът в Нова Нюз.

Източник: Нова Нюз

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email