Нов гайдлайн относно приема на алкохол и добавена захар

Според последния гайдлайн на правителството в САЩ относно хранителния режим не се препоръчва допълнително намаляване на горната граница на количеството на алкохол и захар, което е в противоречие със съветите на Консултативния комитет, публикувани миналото лято.

Тогава Комитетът препоръчва приемът на алкохол да бъде ограничен до едно стандартно питие на ден, но според новия гайдлайн допустимото количество е една стандартна алкохолна напитка за жените и две за мъжете, което съвпада с препоръките отпреди 5г.

Доскоро препоръчтелната консумация на захар бе 6% от енергийната стойност на храната, приета през целия ден. Последните препоръки позволяват тази горна граница да бъде 10%. Същевременно не се препоръчва консумацията на рафинирана захар от деца под двегодишна възраст.

Като цяло, новите препоръки насърчават консумацията на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови, ядки, морска храна, млечни изделия с ниска масленост, бяло месо и домашно отгледани птици. Освен това, този документ е първият по рода си, който разделя диетичните препоръки според възрастта.

Източник:

  1. USDA and HHS Dietary Guidelines for Americans 2020-2025