Поява на хемороиди по време на бременността

Бременността може да е едно от най-важните изживявания за всяка жена, но често е съпроводено с редица неудобства и промени в здравословното състояние. Въпреки всички вълнения и положителни емоции, свързани с този естествен процес, понякога той е съпътстван от странични явления като появата на хемороиди.

Какви са причините за развитие на хемороиди през бременността?

Обикновено хемороидите се появяват през третия триместър. Със своя непрекъснат растеж, плодът упражнява натиск върху тазовото дъно, което от своя страна води до застой на кръвотока във венозния пръстен около ануса.

Друг допринасящ фактор са свързаните с бременността хормони. По-високите нива на естроген и прогестерон допринасят за по-вялата перисталтика, с което намалява скоростта на преминаване на храната в червата. По този начин бременните са предразположени към констипация и напъни при ходене по голяма нужда, което от своя страна допринася за развитието на хемороиди. Тези хормони са предпоставка и за промяна в структурата на стената на вените и до тяхното набъбване.

Последният важен фактор е  повишеният кръвен обем през бременността, който води до задържане на кръв в съдовете на малкия таз.

Как да се предпазим от хемороиди?

Известни са няколко начина за превенция на хемороидите през бременността. Изключително важно за жената през този стадий от нейния живот е приемът на много течности. Сред промените в хранителния режим са включване на повече фибри, както и разнообразие от плодове.

Достатъчният прием на течности осигурява гладката консистенция на изпражненията и по-лесното им отделяне. Важно е при позив за посещение на тоалетната, бременната жена да не изчаква, а да отиде възможно най-бързо.

Съществена роля играе и позицията на тялото като бременните жени биват съветвани да не стоят прави или да не седят през продължителен период от време. Същевременно разходките и леките упражнения подобряват циркулацията на кръв в тялото.

Добрата новина за страдащите от хемороиди през бременността е, че те изчезват след раждането. Намаляването на циркулиращия обем кръв, на вътрекоремното налягане и на хормоните на бременността след появата на новия член на семейството водят до обратно развитие на тези образувания.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email