Инфекциозното отделение в Бургас – препълнено

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Големият брой на заразени с коронавирус препълни инфекциозното отделение на болницата в Бургас, съобщиха от лечебното заведение. Всички 16 легла са заети от пациенти, които са в среднотежко състояние. Това сподели д-р Светлозар Георгиев, зам.-директор на УМБАЛ-Бургас.

„Има още 20 пациенти, които са с общи инфекциозни заболявания. Това са хепатити, ентероколити и други, както възрастни, така и деца се лекуват там”.

Здравната инспекция в Бургас е издала заповед за разкриването на допълнителни легла в отделението. Предвидени са нови 20 места за пациенти с коронавирус, както и се увеличава броя на медицинския персонал.

„Д-р Миразчийски – управителят на УМБАЛ-Бургас, заяви, че вече има готовност и има начини да осигури кадрово тази дейност. Има желание и от лекарите. Един лекар от онкодиспансера е изявил желание да бъде доброволец. Също така има и специализанти.

В цялата област Бургас има общо 146 легла, като най-много в момента са свободните в Карнобат.

Отделението в Айтос също е запълненж, а един от лекуващите лекари – пулмологът д-р Силвия Маркова, е сред болните.

Във връзка със създалата се обстановка Министерският съвет одобри допълнителни 2 100 000 лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването за закупуване на 2500 флакона от лекарствения продукт ремдесивир, който е ефективен за лечението на пациенти с COVID-19, които, след получаване на доставката, ще се разпредели според заявените от регионалните здравни инспекции потребности.