Принципи и цели на имуномодулация при деца и възрастни с рекурентни респираторни инфекции и клиничен опит с Дефендил®

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Девета научно-практическа конференция за общопрактикуващи лекари се проведе в периода 10-11 октомври в хотел Лион, Боровец. И тази година темите бяха актуални и полезни както за общопрактикуващите лекари, така и за всички лекари от извънболничната помощ, които работят по договор с НЗОК. В програмата бе включена и лекция, подпомогната от фармацевтична компания Медис и представена от маг.фарм Александър Спасовски, на тема: „Принципи и цели на имуномодулация при деца и възрастни с рекурентни респираторни инфекции и клиничен опит с Дефендил®“.

Вирусите са основната причина за респираторните инфекции, като последствията от тях включват чести посещения при специалисти, отсъствие от работа и влошаване на белодробната функция. Магистър Спасовски коментира, че при пациентите често липсва навременна реакция и посещение при лекар, като в тези случаи незабавният прием на имуномодулиращи средства е от решаващо значение.

По време на остра респираторна инфекция,  имунната система има повишени нужда от активиране и пролиферация на имунните клетки, фагоцитози, ензимни процеси, производство на антитела, както и нужда от витамин С и цинк. Много важна в началото е и активацията на NK-клетките. При терапия с имуномодулатор е налице намаляване на интензитета и продължителността на симптомите, нуждата от антибиотици и нежелани лекарствени реакции.

Лекторът представи Дефендил®-Имуноглюкан P4H®, чийто основни съставки включват Имуноглюкан®, който е патентован бета-глюкан, витамин С и цинк. Пайеровите плаки са основното място, където действа Имуноглюкан®- високо пречистен естествен извлек от гъбата кладница. Той се свързва с рецепторите на имунните клетки, които предизвиква активация на имунния  отговор в цялото тяло.

Най-новият продукт от серията Defendyl®- Имуноглюкан P4H ® АКУТ сироп, е под формата на сироп и е предназначен за употреба от деца. Дефендил Имуноглюкан P4H ® АКУТ сироп съдържа 7 активни съставки с доказан положителен ефект върху имунната система и дихателната система, като освен Имуноглюкан®, витамин С и цинк, съдържа и африкански здравец, кръглолистна  росянка, черен бъз и касис.

„Всички тези продукти имат по един или друг начин по свой механизъм за имуностимулиращ или имуномодулиращ ефект. Росянката, здравеца и черният бъз влияят благоприятно и върху дихателните пътища“, коментира лекторът.

Принципи и цели на имуномодулация при деца и възрастни с рекурентни респираторни инфекции и клиничен опит с Дефендил®

За ползите от Defendyl® са проведени множество клинични изследвания, а продуктът се използва в над 40 държави. Лекторът представи последното отворено контролирано проучване, направено с най-новия продукт от серията Defendyl®. Резултатите сочат, че е налице намаляване интензитета на симптомите в групата на Defendyl® Акут сироп, а над 85% от лекарите оценяват лечението като успешно, както и 92% от пациентите. Освен това, един продукт по-малко се използва от групата, приемаща имуномодулатор – аналгетик, антипиретик, антихистамин.

Четири от множеството клинични проучвания са двойно-слепо плацебо-контролирани, правени при над 1250 деца в различни държави в Европа – Испания, Чехия, Словения, Полша, и други.

Мултицентрово проучване, направено в Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина с 329 деца показва намаление на броя на респираторните инфекции с 44%. При клинично проучване в Словения 71% от проследяваните деца, приемали  Defendyl® Имуноглюкан, са били със значително намалена (над 50%) честота на инфекциите на дихателните пътища.

Друго проучване при спортисти, приемали Defendyl® Имуноглюкан, установява повишена активност на NK клетките с намаляване на имуносупресията след интензивни физически упражнения.

„За съжаление не можем да измерим имунитета, затова е добре да е налице имунозащита“, сподели лекторът и добави, че проучването при спортуващи деца и възрастни, направено в Полша, сочи че 24 часа след интензивни тренировки се наблюдава рязък спад в имунитета и в такива случаи е полезен приемът на Defendyl®. Продуктът се използва както за профилактика, така и при повишени нужди при налична респираторна инфекция.

Петя Петрова

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email