Национални и локални карантини планират правителствата в Европа

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Причината е драстичното увеличаване на броя на новозаразените в множество страни, предаде БНР.

В испанската столица под организацията на крайнодясната партия „Вокс“ се проведе масов протест срещу частичната противоепидемична блокада на Мадрид.

Френският премиер Жан Кастекс не изключва локални карантини. „Пълна блокада трябва да бъде избегната на всяка цена. В много трудна ситуация сме. Това е реалността на втората вълна и затова апелирам ясно хората да се мобилизират за да я посрещнем“, заяви той.

Италианското правителство възнамерява да наложи забрана на частни празненства и да ограничи броя на гостите на сватби и погребения.

Британският премиер Борис Джонсън обяви въвеждане на по-строги мерки в борбата с разпространението на коронавируса под формата на местни карантини по тристепенна скала. Той обаче няма намерение да налага общонационална карантина. Мерките ще бъдат преразглеждани всеки месец. Лейбъристите изразиха съмнение, че правителсвото разполага с адекватен план за контролиране на вируса.

В Русия говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че заради по-добрите методи за лечение, повечето болнични легла и работещата система за справяне с вируса, страната може да си позволи да е по-гъвкава с мерките, въпреки увеличаването на броя на заразяващите се.