Рентгенолог с престижна европейска диплома по образна диагностика

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Д-р Светла Динева, лекар в Клиниката по образна диагностика на УМБАЛ “Александровска” и главен асистент в катедра „Образна диагностика“ на Медицински университет – София, придоби Европейска диплома за специалност „Образна диагностика“ след успешно издържан изпит пред Европейския борд по рентгенология (EBR), признат от Европейския съюз на медицинските специалисти (UEMS) и Европейското дружество по рентгенология (ESR).

Изпитът на кандидатите се оценява от утвърдени имена по всеки отделен модул при висок контрол на сигурността и качеството. Международното изпитно жури ѝ я присъди след отлично представяне на изпитна сесия по теория и практика, обхващаща всички дялове на рентегенологията.

По-широкият термин на специалността в чужбина е радиология, която допълнително включва и дялове от специалността Нуклеарна медицина. Европейската диплома за специалност е гаранция за нивото на познанията и показва високата конкурентоспособност на квалификацията, обясни д-р Динева.

Тя изрази своята готовност да продължава да подкрепя и вдъхновява по-малко опитните от нея колеги с желание да има повече последователи и повече европейски сертифицирани рентгенолози. Младата специалистка по Образна диагностика е изключително горда с постижението си, което ѝ осигурява допълнителна стойност към правоспособността да практикува не само в страните от Европейския съюз.

Казва, че е придобила дипломата за престиж, и че тя ѝ дава самочувствие за конкурентоспособност и пълноценно сътрудничество с международната рентгенологична общност, но сподели, че за момента е решила да работи в родината си.

Д-р Динева е първият рентгенолог в България с престижното признание , включващо всички модули на специалността, която става все по-обширна.