Проф. Кацаров:„Препоръчително е използването на пробиотици в редица случаи“

Проф. Крум Кацаров, началник Клиника по гастроентерология, ВМА-София даде специалното интервю за последния брой на сп. “Фамилна медицина”

Проф. Кацаров за кои симпоми на диспепсията общо-практикуващите лекари (ОПЛ)  трябва да са внимателни и да насочат пациента към ендоскопия?

Диспепсията е следствие на органично или функционално заболяване. Най-често симптомите на диспепсията се изразяват с подуване и тежест в горната половина и в цялата коремна област. Може да са налице симптоми като болка и киселини.

При пациенти с такава симптоматика ОПЛ им препоръчва диета, промяна в ритъма на живот и хранене, спорт. Тези препоръки са трудно изпълними в ежедневието, затова прибягваме към предписването на медикаменти. Емперичната терапия започва с приема на инхибитори на протонната помна (РРI), антихистамини (H2-блокери) и пробиотици.

Ако в рамките на четири седмици от започване на лечението не е налице отчетлив ефект е препоръчително да се насрочи ендоскопия при гастроентерелог специалист.

Каква е разликата в терапията на пациенти, инфектирани с. Х.пилори и такива без бактерията?

Х. пилори сам по себе си е причинител на диспепсията. Ако няма по-драматична симптоматика пациентът може да се излекува за относително кратък период от време, но трябва бактерията да е доказана по референтен и надежден начин.

Антитела пробата не е достатъчно надеждна, тъй като не гарантира, че пациентът е инфектиран с бактерията в момента. Най-добре е фекална проба преди стартиране на лечение. Ако има положителна проба, тогава се започва с лечение, включващо прием на антибиотик за 7-14 дни.

Трябва да се има предвид, че вероятността да се направи дисбактериоза с това лечение е много голяма.

Имате ли предпочитания между PPI и Н2-блокерите при лечението на диспепсия?

Бих казал, че е въпрос на личен избор. PPI са по-широкоизползвани, защото се предполага, че ефектът от тях е върху стомашната секреция е доста по-силен. Това от своя страна води до по-лесно и бързо достигане на желаните резултати.

Една от лекциите Ви бе върху лекарствата, последиците върху ГИТ и черния дроб и как да ги преодолеем. Ще споделите ли как може да се справим с лекарствено-индуцираната хепатоксичност?

За някои лекарства този нежелан ефект може да се предвиди и да се контролира. Такива са туберкулозостатитиците, там задължително се изследват чернодробните проби на определени периоди от лечението.

При онкологичните заболявания също, химиотерапевтиците са много тежки препарати, увреждащи черния дроб. Хубавото е, че за тези групи пациенти, колегите знаят, че ще има странични хепатотоксични ефекти от приема на определени мдицамени колегите ги следят и наблюдават.

Особено опасна е медикаментозната хепатотоксичност при пациенти, от които не очакваме да развият такава увреждаща реакция. Това са пациенти с изразена индивидуална непоносимост и хепатит вирусни носители. 

На кои пациенти препоръчвате приема на хепатопротектори?

Хепотопротекторът е фонова терапия. Препоръчвам да се дава винаги към медикаменти, от които очаквамечернодробно токсично действие, като презастраховка от наша страна. 

На финал какво трябва да запомнят ОПЛ от вашата лекция на Националната научна-практическа конференция по обща медицина?

Важно е да се знае, че е оправдано използването на пробиотици в редица случаи и състояния. Има натрупана информация за позитивните им въздействие върху индуцираната с антибиотици диария. Затова е добре да се започне успоредно с антибиотика и пробиотик.

Давайки пробиотици вероятността да не развие пациентът диспепсия е факт. По отношение на улцерозни колит Американската асоциация по улцерозен колит дава препоръка да се използва адювантно към лечението на тези болни. Но дали това е така, следва да бъде потвърдено в скоро време.

Още интересни статии за общопрактикуващи лекари Ви очакват в сп. “Фамилна медицина” и в страница Обща медицина на Medical News.

Десислава Накова, Medical News

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email