Нобеловата награда за химия за 2020 г. е за разработване на метод за редактиране на генома

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Кралската шведска академия на науките удостои с Нобеловата награда за химия за 2020 г. французойката Еманюел Шарпантие от института “Макс Планк” за изследване на патогените в Берлин, Германия, и американката Дженифър А. Даудна от университета на Калифорния, Бъркли, САЩ, за “разработване на метод за редактиране на генома”.

За първи път две жени взимат Нобеловата награда за химия.

Технологията CRISPR-Cas9 дава възможност на учените да редактират практически всеки ген, който желаят, включително и в човешки ембриони.

“Еманюел Шарпантие и Дженифър Даудна откриха един от найострите инструменти в генетичните технологии – генетичната ножица CRISPR/Cas9 (КРИСПР/Кас9)”, се посочва в съобщението на Кралската шведска академия на науките.

Шарпантие открива молекулата tracrRNA, използвана от някои бактерии за защита чрез разделяне на заразна ДНК. След това тя обединява усилия с Даудна за пресъздаване на тази дейност, подобна на отрязване с ножица.

“Тази технология има революционно въздействие върху науките за живота, тя допринася за разработването на нови терапии срещу рака и може да осъществи мечтата за лечение на наследствените заболявания”, каза проф. Пернила Витунг Стафсхеде, член на Кралската шведска академия и на Нобеловия комитет по химия.

“Възможността да срежем ДНК, където искаме, направи революция в природните науки”, каза тя, цитирана от Ройтерс.