Медици от Благоевград апелират да се върне задължителното носене на маски

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Лекари от COVID-отделенията отчитат ръст на пациентите с тежки усложнения от коронавируса и завишаване на смъртните случаи, информира БНР. В тази връзка медици от Благоевград настояват да се върне задължителното носене на маски и навън, както и да се затворят увеселителните заведения в късните вечерни и нощни часове.

Как медиците, лекуващи пациентите с коронавирус, анализират тревожната картина пред БНР, коментира д-р Румен Кондев, завеждащ вътрешно отделение в областната болница в Благоевград, което от три месеца е превърнато в COVID-отделение.

„Задължително трябва да се носят маски. На празника на града един човек не носеше маска. Затова се получават после такива случаи на бум на заразяване. … Не става дума за бариери и ограничения, но маски да се носят; личната хигиена и дезинфекция – това е задължително“, казва той.

Освен, че през последните месеци Благоевград държи първенство по заразени, има тревожен ръст и на хора, загубили битката с вируса. Сред тях и немалко лекари. Според д-р Кондев, който беше и регионален директор на Здравната каса, системата може да осигури безплатни PCR тестове на всички осигурени лица.