Трябва да спрат манипулативните изказвания, че инфекцията от COVID-19 е безопасна

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Това бе констатирано от специалистите по време на провелия се в края на миналата седмица в София XVIII Национален конгрес по клинична микробиология и инфекции.

Форумът, който се организира от Българската асоциация на микробиолозите, се състоя от 30-ти септември до 2-ри октомври. В рамките на събитието бяха коментирани теми като: Отчет за дейността на Националните Референтни центрове по инфекции с отражение за общественото здраве за 2019 година; Микробна лекарствена резистентност; Инфекции на респираторния тракт; Сексуално-предавани инфекции; Ваксино-предотвратими инфекции, Векторно-предавани инфекции и др.
Една от най-актуалните и обсъждани теми бе тази за разпространението и влиянието на коронавируса. Повече по темата – от проф. Ива Христова – зам.-председател на Българската асоциация на микробиолозите и доц. Иван Иванов – представител на Етичната комисия на организацията.

Проф. Ива Христова

Проф. Христова, на какво акцентирахте като тематика по време на провелия се през тази година XVIII Национален конгрес по клинична микробиология и инфекции?

Първият и основен акцент бе пандемията от SARS-CoV-2. В тази насока бяха представени последните новости в областта на диагностиката на инфекцията, в областта на нови технологии за молекулярно-биологична диагностика, нови методи за дезинфекция и пр. Изводите, които можем да си направим от разпространението на пандемичния грип през 2019 г., бяха представени данни за разпространението на инфекциите по групи. Бяха представени първо респираторните инфекции, чревни инфекции, полово-предавани инфекции, група инфекции, които са общи за хората и за животните; т.е. в много случаи животните са резервоар за тях, но боледуват и хората, предаваните векторни инфекции. Внимание беше отделено на туберкулозата, защото както е известно, България е на едно от първите места в Европа по разпространение на туберкулоза и това е сериозен проблем. Освен това, коментира се проблемът с паразитозите и преди всичко на ехинококозата, която продължава да бъде голям проблем за нашата страна.

В конгреса взеха участие поканени лектори от чужбина, от Северна Македания. Те представиха разпространението на SARS-CoV-2 в техните страни и съответно инфекциите, причинени от медицински значими бактерии, тяхната резистентност, повлияване, препарати за лечение, нови разработки и тяхното изпитване.

Имахме гост-лектори от цялата страна. Специалистите по инфекциозни болести например са тези експерти, които по цял ден работят в COVID-отделенията. Те споделиха впечатления от първа ръка, които са стресиращи и много сериозни. Изводите са, че носенето на маски помага и е много необходимо, че това е всъщност профилактичното средство, което ще помогне повече дори от ваксината, тъй като малка част ще си сложи такава. Ако всички носят маски, ще се намали значително разпространението на SARS-CoV-2. Освен това, последни проучвания показват, че двойно намалява разпространението на вируса, ако се носят маски. Т.е., при носене на маска, епидемията „стои“ на едно ниво, няма нарастване. Това всъщност е основната противоепидемична мярка, която задължително трябва да се изисква, защото в отделенията, хората, които се срещат всеки ден с това заболяване, казват, че усложненията са сериозни, и че впрягат всичките си усилия, за да намалят смъртността, защото буквално пациентите се борят за живота си.

Какви послания се надявате да останат в съзнанието на участвалите във форума?

Преди всичко – едно сериозно и отговорно отношение към нашето поведение; едно осмисляне, че от всеки от нас зависи да се намали разпространението на вируса и сме задължени да го направим докато не излезе подходящ препарат за лечението му и съответно ваксина за профилактиката му.

Доц. Иван Иванов

Трябва да спрат манипулативните изказвания, че инфекцията от COVID-19 е безопасна

Доц. Иванов, бихте ли очертали по-актуалните теми от тазгодишния конгрес, който проведохте?

Конгресът се провежда вече близо 20 години. През тази година акцентите бяха свързани предимно с пандемията от COVID-19. Докладчиците представиха много интересни данни. В един от докладите бе представена серопревалентността в региона на Пловдив. Бяха изнесени много интересни данни. Освен това, имаше няколко доклада от референтните лаборатории по респираторни вируси, където от самото начало се извършва диагностиката на COVID-19.

Самият аз съм специалист по резистентност към антибиотиците и мога да кажа, че в един от дните на конгреса имаше много сериозна сесия за резистентността към антибиотиците. Както знаете, това е голям проблем, който бе потвърден и от изнесените доклади.

Направи впечатление, че все повече доклади са на много високо технологично ниво, което говори, че науката в България се развива доста добре и достига вече европейските нива.

Конгресът обхвана всички теми в инфектологията – паразитология, вирусология, микробиология и пр. Форумът е утвърден и на него присъстват на практика всички катедри от страната по микробиология и инфекционисти.

Какви са според Вас посланията, които колегите Ви би следвало да запомнят от форума?

На първо място трябва да спрат манипулативните изказвания на някои колеги, че инфекцията от COVID-19 е безопасна, че мерките не са важни, носенето на маски е безполезно и т.н. Тези послания трябва да спрат и тук се доказа със сериозни научни данни, че това са погрешни изявления, така че това е основното послание, което бих извел.  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email