Министърът на здравеопазването към студентите от МУ-София: „Останете да работите в България“

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, образователният министър Красимир Вълчев, кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров бяха сред официалните гости по повод тържественото откриване на новата учебна година на Медицинския университет /МУ/ в столицата, предаде Novini.bg

„Това е една особена година, да се надяваме, че следващата няма да започнем с тези думи, но сега съм убедена, че МУ е предприел всички мерки, за да бъдат опазени животът и здравето на всички. София и България разчитат на вас – хората, които започват своя път в МУ. Той е един от най-добрите университети в София и най-добрият в България. Освен това той не се съизмерва само в рамките на нашата страна, но и с останалите университети в Европа. МУ е център на научна дейност. Само заедно всички ще посрещнем предизвикателствата, за да бъде по-спокойна годината за всички българи“, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Чрез образованието гледаме с вяра, надежда и оптимизъм към нашето общо бъдеще. Кризисната година показа, че българското общество вярва най-много на българските лекари, преподаватели и учители. Много се надявам да се запази положителната конюнктура през следващите години. Надявам се, че България ще излезе много по-силна икономически след кризата. Медицинското висше образование е най-конвертируемото образование в България, тъй като в МУ има и доста студенти от чужбина. Все повече ще разчитаме на медицината и технологиите в бъдеще. Както знаете, днес плуваме в океан от информация, поради което днешният преподавател трябва да ви помогне да намерите най-съдържателната информация, чрез която да станете знаещи и можещи медици и фармацевти“, отбеляза образователният министър Красимир Вълчев.

Проф. Костадин Ангелов също поздрави бъдещите медици, изразявайки надежда след завършването си да останат в България.

„Вие вече сте студенти на МУ-София, от днес ще се срещате с най-добрите от най-добрите, а това е много задължаващо. Времето за семейството, купоните, свободното време ще ви става все по-малко, а задълженията ви – все повече. Но така се става професионалист, някои от вас ще станат най-добрите хирурзи, други ще израждат българските деца, някои ще станат много добри имплантолози, други ще създават ваксини и лекарства, а други ще променят политиката в общественото здравеопазване. Всички имате равен шанс, а утре всичко ще зависи от всеки един от вас“, посочи проф. Ангелов.

„Чувството е неописуемо, когато застанете някъде в извънредна обстановка и някой попита има ли доктор. Ако спасите един човешки живот, вие сте спасили цялото човечество. Очакват ви много изпити, но най-големият изпит ще бъде пред леглото на болния, когато, гледайки го в очите, ще трябва да дадете отговор на онези въпроси, които нямат отговор“, каза още здравният министър.

„Всичко казано до момента означава, че МУ-София ще промени вашия живот, ще срещнете приятели по дългия път. Атестат за добрия учител са успехите на неговите ученици. Направете така, че всички тези ученици да ни задминат и България да се гордее с техните постижения и резултати. Най-важното за всички нас е да направим така, че всички студенти, които завършват университетите у нас, да останат да работят в нашата държава“, пожела си в заключение министър Ангелов.