Една от всеки 22 българки заболява от рак на гърдата

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Карциномът на гърдата е най-честият злокачествен тумор при жените у нас и в повечето развити страни (26% от всички новообразувания) и е на второ място сред причините за смъртност от онкологични заболявания след рака на белия дроб.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) новодиагностицираните случаи годишно са 1 800 000, а от заболяването са починали 450 000 души.

Ракът на гърдата се развива при 1 от всеки 8 американки, 1 от 10 западноевропейки и 1 от 22 българки.

Новодиагностицираните случаи се увеличават в повечето страни със средно 1-2% годишно, коментира проф. д-р Георги Байчев, ръководител на Breast Unit (звено за кърдата) към Клиниката по гръдна хирургия във Военномедицинска акадамия (ВМА).

За развитието на заболяването е доказано влиянието на различни фактори (хормонални, генетични, диетични, радиация и др.), които въздействат чрез разнообразни механизми.

Макар че етиологията и до днес все още не е напълно изяснена, доказана е ролята на възрастта (най-засегнати са жени между 50 и 70 години), фамилната обремененост, затлъстяването, повишената плътност на жлезата, продължителен прием на естрогени и някои медикаменти, както и редица предходни доброкачествени заболявания на гърдата, при които има повишен риск, изтъкна още специалистът.

Прието е оценката на риска от последващ рак на млечните жлези да се прави според вероятността за заболяването по време на живота на жената, както следва: нисък (под 15%), умерен (15-20%) и висок риск (над 20%).

В резултат на нарасналата здравна култура, скрининговите програми и напредъка в терапията през последните две десетилетия се отчита напредък в ранната диагностика (намаляване на размерите на първичния тумор с 0,8см на всеки 10 години), намаляване на смъртността с 1% годишно и удължаване на преживяемостта с по-добро качество на живот, отчита проф. Байчев.

Ежегодно във ВМА стотици жени преминават безплатни консултации в рамките на няколко кампанни за рак на гърдата. През годините Клиниката по гръдна хирургия на ВМА се затвърди като златен стандарт при диагностика, лечение, осигуряване на оптимизирана, насочена към пациента и научна-базирана, клинична дейност за пациенти, нуждаещи се от грижа за гърдата.

Отчитайки съотношението стойност/полза, много целесъобразни се оказват препоръките на American Cancer Society, а имено:

– ежемесечно самоизследване на гърдите след 20 годишна възраст

– клиничен и ехографски преглед на всеки 3 години между 20 и 40 и ежегодно след 40 годишна възраст

– ежегодно мамографско изследване от 45 до 55 години и през година за възрастта от 56 до 74. При някои високорискови жени се препоръчват и допълнителни изследвания след 35г възраст като ядреномагнитен резонанс, 3D мамография и други, отбелязва още проф. Георги Байчев.