Акад. Богдан Петрунов: „Категорично маските предпазват от разпространението на съответните вируси или бактерии“

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Те са механически щит за разпространението на инфекцията, каза акад. Богдан Петрунов, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести пред БНТ.

Според него не по-малко от 70-80 % от човешката популация трябва да бъде инфектирана, за да може вирусът да угасне.

„В никакъв случай не може да приемем, че популационният имунитет, който се създава, категорично ще реши въпроса. Тук обезателно трябва да се намеси ваксината, която да подпомогне този процес на стимулиране на имунитета за образуване на антитела и клетки, които да се борят с коронавирусната инфекция“, обясни акад. Петрунов.

По думите му е възможно грипът да повлияе на коронавируса и да го направи по-опасен. Пикът на грипната инфекция се очаква в края на годината. Това, по думите на акад. Петрунов, ще бъде огромно предизвикателство за общопрактикуващите лекари. За тях ще е трудно да разграничат коронавируса от грипния вирус.

Японските изследователи са разработили нов тест, въз основа на специфичен белтък в човешкия организъм – SSL 17, който мощно стимулира клетките, които имат най-голямо значение за вродения имунитет, които се справят с бактерии и вируси, каза още акад. Петрунов.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email