Отбелязваме Световния ден на сърцето

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

През тази година той е посветен на сърдечната недостатъчност.

Над 64 милиона души в света страдат от сърдечна недостатъчност и броят им расте, сочи статистиката, на която се позовава БНР.

В България с тази диагноза има около 170 000 пациенти. Те са и сред най-рисковите групи при евентуална инфекция с коронавирус.

Страната ни е сред държавите с най-бърз пряк достъп на пациентите до съвременно лечение на сърдечносъдови болести. Профилактиката е най-доброто лечение на сърдечната недостатъчност, смята председателят на Дружеството на кардиолозите доц. Мария Токмакова.

По думите й, сред рисковите фактори са артериалната хипертония, захарният диабет, исхемичната болест на сърцето, някои от ритъмните нарушения, някои други ендокринопатии.

Ранното откриване на рисковите фактори и здравословният начин на живот отлагат развитието на заболяването. Редовните прегледи също са ключов фактор, напомнят специалистите и съветват пациентите да не отлагат посещенията при лекар.
Тазгодишният Световен ден на сърцето ще премине под мотото „Използвай сърцето си, за да победиш сърдечносъдовите заболявания“.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email