Във Великобритания мислят за масово тестване за COVID-19

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Правителството на Великобритания оценява дали да приложи стратегия за масово тестване, която да включва използването на скоростни (бързи) тестове за коронавируса, така че цялото население на страната да може да се тества ежеседмично от началото на 2021 година.

Според наскоро публикувана информация в рецензираното медицинско списание BMJ, се посочва документ, изтекъл от програмата Project Moonshot, предполагащ, че в Обединеното кралство ще може да тестват до 10 милиона души на ден, ако правителството реши да одобри използването на нови тестови тампони, които могат да дадат резултат в рамките на 20 минути, информира БНР.

Според прогнози програмата ще струва повече от 100 милиарда британски лири, но въпреки това на този етaп тя все още остава като основен приоритет за Даунинг Стрийт. „Това е описано от премиера Борис Джонсън като единствената ни надежда за избягване на второ национално затваряне и карантина преди създаването на ефикасна ваксина, нещо, което страната не може да си позволи“, се обяснява в документите.

Компаниите, които трябва да участват в реализацията на програмата, са AstraZeneca и GlaxoSmithKline (GSK), съобщава също така медицинското издание BMJ.