Акад. Богдан Петрунов: СЗО препоръчва ускорен режим за изпитване на ваксините

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

„Има най-малко 10-12 разработени ваксини, но нито един от тях не е изпитан по съвременните изисквания за безвредност и ефективност. За да бъде доказана една ваксина, са необходими от 3 до 5 години“. Това каза пред БНР академик Богдан Петрунов, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Той посочи, че Световната здравна организация препоръчва да се даде ускорен режим за изпитването на ваксините, но той не трябва да бъде по-кратък от 9 месеца.

Акад. Петрунов коментира информацията, че последните клинични опити с ваксина за коронавирус, разработена от AstraZeneca и Оксфордския университет, бяха прекратени, след като участник в тях получи нежелана реакция и се разболя.

„Може би правилно постъпват, защото всяка недобра реакция може да компрометира цялото проучване. Хората трябва да се убедени, че им се предлага и прилага нещо безвредно и сигурно“, заяви акад. Петрунов.

По думите му, още никой не знае какъв имунитет ще създават тези ваксини, колко качествен и дълготраен ще е този имунитет.

„Редица неща още трябва да се изяснят, за да кажем, че имаме годна ваксина за масово приложение на хора по целия свят“, категоричен бе той.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email