AstraZeneca спря тестването на ваксината срещу коронавируса

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca спря третата фаза на изпитанията в САЩ на ваксината срещу коронавирус, която разработва. Причината е страничен ефект, появил се при един от пациентите, предаде БНР.

Засега не се уточнява за какъв страничен ефект става въпрос, но пациентът ще се възстанови, пише на уебсайта си американското медицинско списание „Стат“, което първо разпространи информацията.

Спирането на изпитанията на ваксината е „рутинно действие, което се изисква, когато се появи потенциално необяснима болест при проучванията“, уточни представител на компанията, цитиран от „Стат“.

По думите му, „паузата във ваксинациите“ ще даде възможност за „анализ на данните за сигурност от независима комисия“. Най-вероятно обаче ще се отрази и на графика за разработването на ваксината, допълват от Франс прес. От агенцията припомнят също, че фармацевтичната компания AstraZeneca е индустриалният партньор на Оксфордския университет.

Тяхната ваксина е един от най-напредналите западни проекти, тестван върху десетки хиляди доброволци в Обединеното кралство, Бразилия, Южна Африка и САЩ. Освен това е в последната – трета фаза на разработка, при която всъщност трябва да се установят нейната сигурност и ефикасност.

Лабораторията вече сключи предварителни договори за продажба на стотици милиони дози в редица страни, ако ваксината й се докаже като ефективна, припомнят от Ройтерс.