Доц. Л. Киров: „Освобождаването от учебни занятия трябва да става при деца със злокачествени заболявания“

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

„Не е нормално да се налага мнението на децата, че носенето на маски, дистанцията, са нещо добро и нормално, както и че дистанционната форма на обучение е нещо добро. Трябва ясно да се обясни на децата, че това са временни мерки“. Така коментира актуалната ситуация и предстоящото откриване на новата учебна година доц. Любомир Киров, председател на  Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в предаването „Хоризонт до обед“.

Във връзка с това личният лекар да има право да освобождава дете от присъствие в училище във връзка с пандемията от коронавирус, и ако детето е със заболяване, доц. Любомир Киров посочи, че и сега, когато едно дете е на лечение, което потиска имунната му система, е добре това дете да е изолирано и да учи в дома си и това се прави.

„Но ако заболяването е астма, защо това дете да не ходи на училище – последните публикации показаха, че астмата не е рисков фактор за заболяването Covid 19, както беше обявено в началото на пандемията. Приемът на кортикостероиди също не е противопоказание да не ходи ученикът на училище.

Освобождаването от учебни занятия трябва да става при деца със злокачествени заболявания преди всичко, деца които са на химиотерапия или на имуносупресори“, категоричен е доц. Киров

„Няма да бъде работещ механизмът, деца, чиито близки са със съпътстващи заболявания и са уязвими от коронавируса, да бъдат освобождавани от присъствени учебни занятия.

Не сме видели и подобен документ и списък на заболяванията. Няма да бъде работещо. Ако това го има някъде разписано – това е най-безумната мярка, за която аз някога съм чувал!“

И питам – ако едно такова дете се спре от училище, означавали това, че то изобщо ще бъде изолирано от външния свят?

Тук няма какво да прави личният лекар – ако детето иска да пази тези възрастни хора и те да се пазят от него – трябва да използват личните предпазни средства, както и досега. Възрастните задължително трябва да носят маска“.

Личните лекари не са хората, които трябва да решат едно дете да не ходи на училище – категоричен бе председателят на общопрактикуващите лекари.