Община Сливен отпуска 25 хиляди лева за изграждането на лаборатория за PCR тестове

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Тя ще бъде към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“. Това реши Общинският съвет, след като на 27 август гласува актуализация на бюджета, пише на интернет страницата на местната администрация в Сливен.

В актуализацията на бюджета беше включено предложението за отпускане на целева субсидия за болницата. Кметът Стефан Радев обясни, че лечебното заведение е най-голямото на територията на Област Сливен и в настоящата пандемична обстановка, заедно с ВМА-Сливен, води борбата срещу COVID-19 на територията на общината. Нуждата от изграждане на лаборатория за диагностика на коронавирус с PCR е обусловена от необходимостта за по-бързо диагностициране на пациентите, като по този начин ще могат да се предприемат по-бързи и адекватни мерки за справяне с болестта.

„От доста време говорим с управителя на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, че би било хубаво да има лаборатория за PCR тестове тук, в Сливен. Имахме ситуации, в които отделенията бяха пълни с пациенти с COVID-19. Изпращането на проби в Бургас или в Стара Загора удължава до 36 часа, а понякога и повече, получаването на резултатите. През това време хората трябва да изчакват. Това допълнително затруднява работата на системата, защото са необходими допълнителен медицински персонал и легла за изчакване на диагнозата. За това такава лаборатория в болницата ще ускори много този процес“, каза Радев.

По думите му, в момента заразата в Сливен е със силно намаляващ темп на разпространение. Трябва обаче да се вземат превантивно мерки, ако ситуацията се усложни с настъпването на есента и зимата.

„За това подкрепяме тази идея. Общината, може би, ще е най-големият дарител в тази кампания. Искаме да се случи оборудването на такава лаборатория“, подчерта Стефан Радев.