Президентът: Демотивацията и бягството в чужбина на младите медици са сред основните проблеми на здравеопазването

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Здравето на нацията е стожер на държавността, защото без него няма успех в никоя друга област, заяви държавният глава Румен Радев, който прие преди ден на „Дондуков“ 2 представители на фондацията „Млади медици за България“. Това съобщиха от Президентството.

Фондацията си е поставила за цел да подкрепя  младите медици да остават и да се развиват професионално в България. Акцент в политиката на Фондацията е подпомагането на медици от малките населени места в страната. На срещата присъстваха студенти и специализанти, които ще бъдат подкрепени от Фондацията. 

Демотивацията и бягството в чужбина на младите медици са сред основните проблеми на здравеопазването, подчерта Румен Радев. По думите му, младите лекари, сестри и санитари с техния огромен потенциал и интелект трябва да бъдат подпомогнати, за да остават в България и да дават своя принос към обществото. Липсата на адекватно отношение към младите медици понякога е на фона на управители на държавни болници, които получават заплати в размер на десетки хиляди лева, което създава огромен дисбаланс в цялата система на здравеопазването, подчерта още президентът.

Държавният глава посочи, че през годините много хора, които нямат общо с медицината, са предлагали различни модели за решаване на проблемите на здравеопазването без успех. „Може би не решават проблемите, защото пропускат най-важното – реализацията на младите хора“, заяви Румен Радев.

Основателят на фондацията „Млади медици за България“ и председател на Управителния съвет д-р Динко Младенов заяви, че „Млади медици за България“ вече има 15 бенефициенти, които от октомври ще започнат да получават финансова подкрепа в размер на половин заплата от тази на начинаещ лекар. Той изтъкна, че целите на фондацията са безсрочни и са ориентирани изцяло към финансово подпомагане на бъдещите медици, защото проблемите на младите хора са предимно финансови и са сред основните причини за напускането на България.

Лилия Пачалова и Симона Камберова – бенефициенти на Фондацията, изразиха желанието си за професионална реализация в България и определиха като сериозен стимул за това финансовата подкрепа, която получават в рамките на нейната програма.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email