Няма да се изискват задължителните медицински бележки за учениците

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

В началото на учебната година учениците няма да са длъжни да предоставят медицинска бележка, съобщи здравният министър Костадин Ангелов и подчерта, че така ще се избегне струпването пред лекарските кабинети в условията на епидемия от коронавирус.

За децата от детските градини изискванията също са съобразени със ситуацията, заяви министър Ангелов, цитиран от БНР. „Изследвания ще правят само тези, които са новопостъпили в детските градини и в детските ясли, и тези, които са отсъствали повече от два месеца от занятия, тъй като това да е медицински целесъобразно, за да изчистим максимално възможните рискове в тази ситуация“, заяви министърът.

По-късно през деня от здравното министерство информираха, че по отношение на учениците  на училищните власти трябва да бъде предоставен талонът за здравословното и имунизационното състояние на ученика към датата на започване на учебната година, т. нар. картон или лична здравна профилактична карта. 

Това може да направи както родителят, така и общопрактикуващият лекар –  по служебен път.

Предвид епидемичната обстановка и с оглед предотвратяване струпване пред кабинетите на ОПЛ – талонът може да се предостави до един месец след началото на учебната година, а не както досега – в 7-дневен срок.

При провеждането на задължителна имунизация или реимунизация от Националния имунизационен календар по-късно, данни за нея могат да се предоставят допълнително на училището.