ЕК „влиза“ с 400 млн. евро гаранция за закупуване на ваксини срещу COVID-19

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Европейската комисия заяви, че ще внесе 400 милиона евро като гаранция за инициативата на Световната здравна огранизация (СЗО) за закупуване на ваксини срещу COVID-19, предаде информационна агенция Ройтерс, цитирана от БНР.

Държавите, желаещи да бъдат част от инициативата на СЗО, наречена COVAX, трябваше да подадат до понеделник заявления за проявения от тях интерес. Целта на тази инициатива е да се осигури справедлив достъп до коронавирусна ваксина на достъпни цени.

Самите средства ще бъдат насочени към „закупуване на ваксини в бъдеще в полза на страните с ниски и средни доходи“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

От ЕК посочиха, че подробните условия за участието и приноса на ЕС в тази инициатива ще бъдат уточнени през следващите седмици.

„Европейският екип е готов да използва своя опит и ресурси в рамките на COVAX, за да ускори и разшири развитието и производството, както и глобалното снабдяване с ваксини за гражданите по целия свят, в бедните и богатите страни“, добавиха от Комисията.