Бързането с непроверена COVID-ваксина може да влоши пандемична криза

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Това коментира проф. Ричард Пето от Оксфордския университет пред британския вестник „Гардиън“, цитиран от БНР. Той също така посочи, че ваксината срещу коронавируса може да бъде произведена прекалено бързо и предупреди, че глобалната здравна криза може потенциално да се влоши, ако първият препарат има ниско ниво на ефикасност.

Дори такава ваксина да защити само малка част от населението, това ще се счита за стандарт, по който ще бъдат оценявани и по-късните коронавирусни ваксини. Това от своя страна може дори да доведе до одобряване на по-нискокачествени ваксини, тъй като те не би трябвало да доказват, че са по-добри и ефективни от първата.

Ричард Пето е член на експертната група „Солидарност за ваксина“ към Световната здравна организация.

„Разполагането със слабо ефективна ваксина може в действителност да влоши пандемията COVID-19, ако властите погрешно приемат, че тя ще доведе до значително намаляване на риска от нови инфекции, или ако ваксинираните лица погрешно повярват, че са имунизирани, като по този начин намаляват прилагането или спазването на другите противопидемични мерки за контрол“, посочи той.