За първи път се създава катедра по ревматология към МУ – София

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Към Медицински университет-София вече функционира Катедра по ревматология. “За първи път най-голямата специалност в рамките на вътрешните болести е обособена като самостоятелна единица. Досега тя беше включена към Катедрата по пропедевтика на вътрешните болести, а в последствие към Катедрата по вътрешни болести на Медицински университет-София.”, съожщават от МУ-София.

Катедрата по ревматология ще бъде базирана към Клиниката по ревматология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Неин ръководител, до провеждането на конкурс, ще бъде проф. Рашо Рашков, който оглавява лечебното звено в столичната болница.

„Радвам се, че след толкова години, нашата специалност най-накрая получи полагащото й се внимание“, коментира проф. Рашков.

Клиника по ревматология към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ е най-голямата в България. Разполага със стационар от 70 легла. В нея се обучават ревматолози от цялата страна и чужбина. Екипът се състои от 22 лекари – 7 хабилитирани лица, 5 лекари – 3 главни асистенти, 2 асистенти и 10 лекари – ординатори, специализирали във Франция, Великобритания и Холандия.

Клиниката е основна база за обучение и придобиване на специалност по вътрешни болести и ревматология за Република България. В нея се прилагат най-съвременни методи за системно и локално лечение на ревматичните болести, в това число и автоимунни заболявания като системен лупус, ревматоиден артрит, болест на Бехтерев, синдром на Сьогрен, псориатичен артрит и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email