Д-р Н. Тотев: Отдавна призоваваме Covid пациентите да се лекуват в определени лечебни заведения

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Не бива да отваряме всички болници за Covid пациенти, защото един позитивен затваря цяло вътрешно отделение. Тази позиция изрази пред БНР д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници в България и директор на болницата в Чирпан.

Малките болници са закрили инфекциозните отделения и сега нямат възможност да посрещнат такъв поток пациенти – от една страна няма база, от друга – няма кадри, изтъкна д-р Тотев. Инфекциозните отделения са били ликвидирани и като инфраструктура с отделните им системи, уточни той. Възстановяване сега е невъзможно – все едно да възстановим ТКЗС-тата, а освен това би струвало много, допълни Неделчо Тотев.

„Сега „сърбаме попарата“ на някои решения, които с много лека ръка бяха взети“, коментира Тотев пред БНР и направи аналогия с пожарите – все едно като няма пожари, да се закриват пожарни формирования.

Ако политиката в здравеопазването беше читава, едва ли щеше да се стигне до това, което в момента виждаме, заяви още той по повод критичните ситуации в малки болници като тази в Дулово, в която медицински персонал отказва да се занимава с болни от коронавирусна инфекция и подава оставки.

Инфекционистите бяха неглижирана специалност, спадна интересът към нея и съответно сега няма подготвени кадри, поясни болничният директор.

Неделчо Тотев апелира ресурсите в момента да се насочат към големи болници с потенциал и допълни, че „не може интернист да лекува инфекциозно болен и да го лекува по правилата на изкуството“.

По думите му, в много от по-малките болници работят медици от критичния контингент – в напреднала възраст и с патология, която им тежи, затова загрижеността за собственото здраве минава на преден план пред това да добавят няколко лева към бъдещата си пенсия.