Здравният министър: Най-сериозен остава проблемът с персонала в болниците

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов заяви днес в Бургас за сериозен проблем с персонала на болниците, съобщиха от пресцентъра на здравното ведомство.

„Разговарях и с директори на лечебни заведения в областта относно организацията на работа в условията на Covid-19 и реакцията при повишен натиск на здравната система. Най-тежък остава проблемът с персонала и с наличните хора, които да се грижат за състоянието на пациентите с коронавирусна инфекция. Той е водещ не само за областта, но и за системата като цяло. Ще насочим усилията си в тази посока, за да решим проблема с хората. Трябва да пречупим тенденцията младите лекари да напускат България, а медицинските сестри да не желаят да работят в българските болници“, каза министър Ангелов пред журналисти по време на посещението си в Бургас.

Той коментира още, че следващата година МЗ ще настоява НЗОК да сключва договори и с практиките на медицински сестри и акушерки, като по този начин те ще получават допълнителен финансов ресурс.

На журналистически въпрос относно ситуацията в град Дулово министърът показа писмо от директора на лечебното заведение до директора на РЗИ-Силистра, в което се казва: „Уведомявам Ви че, медицинските сестри и санитари, работещи във Вътрешно отделение на „МБАЛ-Дулово“ – ЕООД не желаят да обслужват пациенти с Covid-19. Същите желаят да работят във Вътрешно отделение, без да обслужват пациенти с Covid-19“. За да е наясно Министерството на здравеопазването със ситуацията в болницата, на място в града е главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. „Аз съм лекар. Винаги сме работили рамо до рамо с медицинските сестри. Полагали сме клетва. Никога не съм си представял, че мога да избирам и да подбирам моите пациенти. Искам да кажа на колегите, че те работят в Дулово, те са хора от този град, този град разчита на тях. Ако утре откажат да лекуват пациенти с инфаркт, защото са трудни за обслужване? Ако откажат да лекуват, например, родилки, защото е много напрегнато? Тогава къде е медицината, къде е милосърдието? Не смятам, че ние като лекари имаме право да избираме. Всички хора разчитат на нас и, застанали до нас, всички са равни“, заяви министърът.

По данни на Европейския център за контрол на заболяванията тенденцията за понижаване на заболяваемостта на територията на България през последните седмици е трайна. Последните цифри показват, че тя е намаляла с 47.5% в сравнение с предходните седмици, стана ясно от думите на здравния министър.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email