В напрегната обстановка работи ЦСМП в Пазарджик

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Центърът за спешна медицинска помощ в Пазарджик работи в извънредно напрегната обстановка. Почти половината от персонала е под карантина, а техните места попълват медици от областта. При последните изследвания на целия медицински състав заразените с коронавирус се оказаха 11, в края на миналия месец от Covid-19 почина шофьор на линейка, съобщи БНР.

Засега Центърът за спешна медицинска помощ се справя със собствени сили. Обстановката е напрегната и динамична, но под контрол, каза директорът на областния център д-р Борис Манев. „Синхронизирани са екипите. Получаваме подкрепа от филиалите. Мога да кажа от всички, които са изолирани, в карантина, 8 са в абсолютно добро състояние, симптомно. Един има с леки симптоми, медицински фелдшер, а имаме един в Covid-отделението на МБАЛ, фелдшeрът, който от началото е в тежко състояние. Този вирус е коварен, никой не може да каже как ще се прояви“, допълни той.

В момента по-голямото натоварване поемат по-младите лекари и медицински сестри от областта.

Заради проявената солидарност от страна на медицинските екипи в областта засега не се налага принудително прекратяване на отпуски. От здравното министерство ежедневно следят обстановката в Центъра за спешна помощ. Новият здравен министър Костадин Ангелов се е ангажирал с решаването и на други проблеми, поставяни многократно от центровете за спешна медицинска помощ в страната.

„Най-важно е категорията труд за работещите в центровете за спешна помощ, за втора се борим, всички центрове се борят, но никой не го казва. Като начин да задържим кадри. Има една наредба за специализации, в които Центрове за спешна помощ млади кадри не могат да специализират, не могат да вземат специалности“, каза д-р Манев.

Лекарите очакват усложняване на обстановката през есента.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email