Д-р Т. Попов: Три са основните причинители на рака на главата и шията (ВИДЕО)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Три са причинителите на онкологичните заболявания на главата и шията – алкохола, тютюна и човешкия папиломен вирус. Това съобщи д-р Тодор Попов от Клиниката по УНГ болести, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ пред Канал 3. „Някой път се оказва, че алкохола или тютюнопушеното взаимно се потенциират с човешкия папилома вирус. Вал Килмър доколкото разбираме е прекарал подобен вид рак, карцином на ларинкса и е преминал през тежка лъче- и химиотерапия”, допълни той.

„Интересен факт е, че носната преграда на по-голямата част от населението е изкривена. По-често това не е свързано с травма, а е генетично заложено

В процеса на растежа, носната преграда се изкривява все повече. При голяма част от случаите това не създава проблем. Индикацията за проблем обикновено е свързана със запушен нос. Често срещана патология е носна полипоза. В крайна сметка, за да се реши този проблем с преградата се правят операции“.

Д-р Тодор Попов коментира и основните причини, които водят до хъркане. „Сънната апнея е един от основните проблеми. Преди да се появи сънната апнея, винаги започва с хъркането. Това е многофакторно заболяване, може да бъде причинена от много фактори, но това състояние може да се подобри“, коментира лекарят.

„Когато един човек има изкривена носна преграда и уголемени сливици, това са проблеми, върху които медицината може да повлияе, съответно това ще повлияе и на проблема с хъркането“, допълни още д-р Попов.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email