В МБАЛ Смолян няма напрежение сред работещите по отношение нивата на работните заплати

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

„От колегите от областната болница „Д-р Братан Шукеров“ в Смолян разбрах, че тук няма проблеми с изплащането както на нощния и извънредния труд, така и на 1000-те лв., полагащи се на служителите на първа линия. Не забелязах да има напрежение сред работещите в лечебното заведение и по отношение нивата на работните заплати“. Това заяви пред медии в Смолян министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Тези въпроси, епидемичната обстановка в областта и дейността на държавния здравен контрол проф. Ангелов обсъди със зам.-областния управител Андриян Петров, с екипа на д-р Марин Даракчиев в областната болница, с директорите на РЗИ и РЗОК, с представители на двата национални синдиката и Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи в болницата.

На територията на лечебното заведение има открито инфекциозно отделение, в което има 13 легла, които могат да бъдат увеличени до 20. В пулмологията има 30 легла, които могат да бъдат увеличени до 60, като всички легла са обезпечени с необходимия персонал. В момента в болницата са хоспитализирани 24 пациенти с коронавирусна инфекция.

Директорът на МБАЛ-Смолян д-р Марин Даракчиев увери министъра, че болницата разполага с лични предпазни средства и дезинфектанти, достатъчни за снабдяването на още две лечебни заведения с капацитета на смолянската болница. „Първите случаи на COVID-19 в Смолянска област бяха преди 5 месеца. Оттогава досега имаме едва 10 случая на положителен за COVID-19 медицински персонал, като сред тези колеги няма работещи в инфекциозната и пулмологичната структури на болницата. Това означава, че взетите мерки са навременни и ефективни, говори и за факта, че инфекцията при служителите най-вероятно е привнесена отвън“, подчерта директорът на областната болница.

В отговор на журналистически въпрос Ангелов посочи: „От колегите в Смолян, разбрах, че те са много изненадани от исканията и поведението на синдиката, който представлява г-жа Илиева, и не ги припознават като свои. Според мен се цели нещо различно от защитаване на медицинските интереси“.

Малките болници, които не разполагат с инфекционист, а лекуват пациенти с COVID-19 ще могат да сключат договор с НЗОК по клинична пътека № 104, при условията на консултантски договор с колега-инфекционист от друго лечебно заведение. Това съобщи още здравният министър пред медиите в Смолян. 

По отношение недостига на  медицински кадри в отдалечените и труднодостъпни места здравният министър Ангелов съобщи: „Имам ясен план. Неговото изпълнение гарантира започването на работа на млади лекари и сестри в неатрактивни места, като Мадан, като Рудозем, който включва участието на три центъра на финансиране: единият е от лечебното заведение, вторият център е общината, третият център е държавата. Когато има такъв тип на финансиране, тогава се събира достатъчен сериозен финансов ресурс, който да мотивира младите хора да започнат работа и когато общината се ангажира с осигуряването на жилища, които ако се използват в по-продължителен период, могат да станат техни.“

При посещението си в РЗИ-Смолян министър Ангелов беше информиран от директора д-р Кубатева и екипа ѝ за извършеното епидемиологичното проучване на социалните домове в областта: установените случаи на COVID-19 в дома за стари хора в с. Фатово са изследвани – и персонал, и потребители. Всички резултати са отрицателни. Очакват се резултатите на потребителите в дневния център за деца с увреждания в Златоград, а утре ще бъде извършено пробонабиране при персонала на дома в с. Ровино. С екипа на РЗИ здравният министър обсъди и текущи задачи от дневния ред на министерството, които биха подобрили условията за работа на държавния здравен контрол.