Проф. Р. Александрова: Коронавирусът е достатъчно стабилен, за да позволи създаването на лекарства

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Това заяви пред БНР вирусологът от Българската акдемия на науките проф. Радостина Александрова.

„За разлика от всички РНК-съдържащи вируси, той е много по-стабилен. Едно много голямо проучване, което приключи наскоро и анализира данните за вирус, изолиран от над 48 000 души – това са над 48 000 генома, показа, че вирусът е сравнително стабилен. Да, в него има мутации, няма как да няма, но така или иначе той е достатъчно стабилен, за да не създава към момента проблеми нито за създателите на ваксини, нито за създателите на лекарства, нито пък за диагностиката“, коментира специалистът.

По думите на проф. Александрова, за момента ситуацията е спокойна, изменчивостта на вируса е двойно по-бавна от тази на грипния вирус. Затова разработващите ваксини се насочват към по-устойчиви, по-консервативни структури във вируса. „И второ – много от тях се стремят да създадат, образно казано, една базова ваксина, в която при необходимост точно онази част, която е ключова за имунния отговор, в която ако настъпят промени, може да бъде заменена с тази, която е актуална“, допълни проф. Александрова.

Има данни, че изменения в човешки гени могат да предопределят по-тежко протичане на клиничната картина. Това би могло да бъде една от обясненията защо млади и здрави хора могат да се окажат в интензивните отделения, каза още тя.

Според нея, данните от последните дни у нас звучат по-оптимистично, но трябва да стане ясно колко устойчива ще бъде тази тенденция и да не пренебрегваме спазването на мерките, защото вирусът не си е отишъл. „Докато той все още е с нас, ние трябва да се съобразяваме с него“, напомни вирусологът.

Въпреки че редица ваксини са на последната права на своето разработване, няма как да сме сигурни, че в следващата половин или година ще разполагаме с надеждна ваксина. Затова и в цял свят учените са предпазливи, допълни специалистът. „В момента е прекалено рано, за да кажем, че която и да било от ваксините в момента – те са повече от 165, 27 са в клинични проучвания, но няма как в момента да бъдем сигурни, че която и да е от тях е ефективна“, коментира проф. Радостина Александрова. Необходими са поне няколко месеца контролните групи и доброволците, които се ваксинират, да се срещнат с вируса в естествени условия, за да може да се прецени доколко ваксината може да свърши своята работа, поясни тя. По думите ѝ, „да искаме да съкратим този период е все едно да накараме едно пиленце да се излюпи по-рано, отколкото природата е определила“.

Големият въпрос е доколко имунният отговор, предизвикван от разработваните сега ваксини, ще бъде достатъчен, за да може да ни предпази от вируса и дали напълно ще успее да предотврати клиничната проява или просто ще я смекчи.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email