Конкурсът за директор на МБАЛ „Св. Мина”-Пловдив ще се проведе на 15 септември

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Това съобщиха от градската управа, предаде trafficnews.bg. Документите за участие в конкурса ще се подават до 14 септември.

Дотук се стигна след четири решения на Общинския съвет в Пловдив през последните години, като на три пъти процедурата се проваляше. Първите два пъти нямаше нито желаещи да се явяват на конкурса, а след това той бе прекратен заради пандемията от COVID-19.

Кандидатите трябва да са магистри по медицина или икономика и да имат най-малко 5 години стаж по специалността си. От кандидатите се очаква да представят и план за управление на лечебното заведение за 3 години.

В момента начело на болницата, която трябваше да приема пациенти с COVID-19, е проф. Петър Петров. Той замени д-р Генади Странджев временно преди няколко месеца. Вероятно той ще бъде един от кандидатите на конкурса.

МБАЛ „Свети Мина“-Пловдив е в изключително тежко финансово състояние, с над 2 милиона лева дългове, които продължават да растат. Общинските съветници гласуваха и отпускането на 270 000 лева безлихвен заем на болницата, която да погаси дълговете си към ОББ. Заради кредита сметките на болницата бяха под запор.

В момента лечебното заведение  обезпечено с всичко необходимо за дейността си, оборудвано е с необходимата техника за лечение на коронавируса и са осигурени лични предпазни средства на медицинските екипи.

Новата власт се отказа от намеренията болницата да бъде слята с МБАЛ „Св. Панталеймон”, като според ръководителите лечебното заведение може да се оздрави финансово с правилните дейности и реформи.