Здравният министър обяви, че е готов да се срещне с всяка една медицинска сестра

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

„Аз съм човек на консенсуса. Готов съм да се срещна с всяка една медицинска сестра. Не съм сигурен, че това е протест на медицинските сестри от цялата страна“. Това каза в Русе министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по повод на обявения тази вечер безсрочен протест на медицинските сестри пред сградата на Министерството на здравеопазването, предаде Дарик.

„В момента, в който имам възможност, ще се видя с нашите колеги, които са обявили този протест, за да чуя какво точно искат и защо са избрали точно този момент. От разговора ми с медицински сестри в Бяла, Кюстендил, Сливен, Свиленград, Русе не усетих такъв тип настроение или такъв тип искания. При първа възможност ще се видя с тях“, заяви здравният министър. Той напомни, че заплатите на медицинските сестри зависят от изпълнителните директори на лечебните заведения.

„Нещо повече, анексът, който е подписан с Националната здравноосигурителна каса и съсловните организации, ще доведе до увеличаването както на месечните прогнозни бюджети на лечебните заведения с 10 процента, така и на стойността на клиничните пътеки с 10 процента, с изключение на най-високо финансираните клинични пътеки. Тези средства изпълнителните директори могат да ги насочат за формиране на трудовите възнаграждения. Идеята е точно там да отидат. В анекса, който ще подпише всяко едно лечебно заведение с Касата, ще имаме такъв текст, който да насочва средствата в тази посока“, обясни министърът.

Проф. Ангелов коментира, че човек може да неглижира някого тогава, когато има правото да получи нещо и това право му бъде отнето.

„Законите са ясно и точно разписани кои са хората, които водят преговори и подписват Националния рамков договор. Това са Надзорният съвет на Касата, съсловните организации – Българският лекарски съюз и Българският зъболекарски съюз. Нито един синдикат не беше поканен на тези преговори. Аршинът, с който сме мерили, винаги е бил еднакъв. Министерството на здравеопазването по никакъв начин не участва в договорния процес или в подписването на анекса или на Националния рамков договор. Ние сме медиатори за прозрачност на процеса“, допълни министърът.