Доц. А. Кунчев: Руската ваксина срещу коронавирус не би могла да се ползва в Европа

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Такъв механизъм на пускане и почти липсваща трета фаза на доказване на безопасност я правят неприложима. Това каза пред журналисти в Сливен главният държавен здравен инспектор доцент доц. д-р Ангел Кунчев, цитиран от БТА. По думите му, той се надява руските им колеги да са постигнали успех, но за целта са необходими и доказателства.

Доц. Ангел Кунчев допълни, че се опитват да разработят детайлно противоепидемичните мерки в училищата и конкретно как се действа, ако се установи случай при дете. До края на седмицата ще бъде прието решението за такива ситуации, като вероятно то ще бъде преминаване на дистанционно обучение за 14 дни на целия клас. Това ще важи и за класовете на братята и сестрите на дете с положителен тест за коронавирус.

Според него над 85-90 на сто от европейските страни са настроени, дори и след известно отлагане на годината, да започнат присъствено, за да не се проваля учебната година и да има пълноценен учебен процес.

Според статистика около 25 на сто от родителите не са съгласни и се противопоставят. От Министерствата на здравеопазването и образованието се опитват да ги убедят, че училищата са безопасно място с оглед на мерките, които се разработват.